вторник, 12 май 2020 г.

Аномалния с К-19 в Германия озадачи всички! Ще се случи ли и в България?

Нови изследвания: Коронавирус е по-опасен, отколкото се смяташе ...
Над 160 000 са случаите на зараза с коронавирус в Германия. Близо 90% от тях се падат на западногерманските провинции. Каква е тайната на Източна Германия? Защо там има толкова малко случаи на Ковид-19? В Германия броят на заразените с коронавирус надхвърли 163 000, уточнява "Дойче Веле".
Инфекциите обаче са разпределени неравномерно из страната. Германски вирусолози описаха грубата грешка, която ще доведе до втора вълна от К-19 Почти половината от тях са регистрирани в само три провинции - Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. Всички те са в западната част на Германия. Същевременно в петте източни провинции - Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия - има сравнително малко случаи на зараза.
Инфекциите в източната част на страната са едва около 10% от общия брой за Германия. Защото са по-възрастни и по-бедни? Тук роля играят няколко важни аспекта, казва пред ДПА Хайо Зеб от института за превантивни изследвания и епидемиология в Бремен "Лайбниц". Той посочва на първо място възрастта и мобилността на населението.
"В едно общество по-големият дял възрастни и по-малкият дял мобилни хора може да има възпиращо действие при разпространението на зараза", казва той. Когато вирусът не проникне в даден регион, той няма и как да се предава на по-възрастните хора там, които, според множество сведения до този момент, са най-застрашени от тежко протичане на болестта, обяснява Зеб. Особено в началото в Германия заразата се разпространяваше основно сред по-млади хора, които бяха пътували, припомня експертът.
В източногерманските провинции обаче делът на младите пътуващи не е толкова голям, колкото в Бавария например. "В Бавария, Баден-Вюртемберг и Хамбург коронавирусът беше донесен от ски-курорти - като Ишгъл в Австрия", припомня Зеб.

В източните провинции почти нямаше подобни съобщения, казва той. Немски медии: Този курорт е развъдник на коронавируса в Европа! Експертът подчертава, че доходите на хората в източните германски провинции са значително по-ниски от тези в западните.
А изборът на място за почивка е свързан и със стандарта на хората. Разбирай: ски-почивки могат да си позволят онези, които разполагат с достатъчно средства. Освен това карнавалните шествия са значително по-разпространени и по-популярни на Запад, отколкото в източните германски провинции.
"Тези народни празници категорично се отразяват на общата епидемиологична картина", казва Зеб. Така например в района на Хайнсберг, провинция Северен-Рейн Вестфалия, много хора се заразиха именно по време на карнавала. Повече слабо населени райони Друг фактор е по-ниската гъстота на населението в повечето източногермански провинции. Това важи особено за Мекленбург-Предна Померания - една слабо населена провинция с много селски райони. Но има и други примери: в Бремен, който е сравнително гъсто населен, има сравнително малко заболели. Което показва, че не всичко е в бяло и черно.

Щастливо стечение на обстоятелствата беше и фактът, че първите карантинни мерки бяха предприети още докато в източните германски провинции заразата не беше започнала да се разпространява истински. Чухме и друга теза: че в източногерманските провинции положението с коронавируса не е толкова лошо заради задължителните имунизации срещу турбекулоза по времето на ГДР.
"Засега обаче няма научни доказателства, че БЦЖ-ваксината помага и срещу коронавируса", казва Хайо Зеб пред ДПА.
Изказване в този смисъл направи и президентът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер. И в СЗО не разполагат с доказателства за такова действие на ваксината срещу турбекулоза. Шефът на института "Роберт Кох" също си обяснява регионалните различия при разпространението на COVID-19 със социалните и демографски особености.

Новините от днес и със задна дата