понеделник, 11 май 2020 г.

По какви правила ще живеем след 13 май

Eýranda soňky 24 sagatda Kowid -19 sebäpli 123 adam ýogaldy | TRT ...
Комисията по правни въпроси ще проведе извънредно заседание от 13 ч. в зала "Изток" на Народното събрание. Дневният ред включва второто четене на Закона за здравето. Законодателната инициатива е на Министерски съвет и има за цел да уреди мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение. С проектозакона се предлагат промени, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването.

Kабинетът, а не здравният министър да обявяват извънредна епидемия след края на извънредното положение. Такава промяна предлагат депутатите от ГЕРБ. Според управляващите, целият Министерски съвет трябва да стои зад искането, основано на 8 критерия. Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП. От ГЕРБ предвиждат санкциите за нарушаване на карантината да останат и след 13 май - включително глоба от 5000 лева за всеки заразоносител, който не спазва задължитените изолация или лечение.

В деловодството на Народното събрание постъпиха първо предложенията на ГЕРБ и на ДПС. По-късно такива внесоха и от ПГ на "БСП за България" и ВМРО.

От ГЕРБ са предложили за регулаторният период за цените на дружествата в сектор "Електроенергетика", който приключва на 30 юни, да може да се удължи със срок от два месеца след тази дата. Управляващите предлагат още да се отложи на внасянето от страна на общините на месечни отчисления за бъдещи разходи за закриване на следексплоатационни грижи на площадките на депата, както и за дейности, свързани с изграждане на нови за третиране на битови и строителни отпадъци. Предложението предвижда отлагане до 31 декември 2020 г.

От ПГ на ГЕРБ са предложили с наредба на министъра на здравеопазването да се определят условията и редът за придвижването на контактни здрави лица, работещи в животновъдни ферми и преработвателни предприятия до работното им място. Друго предложение предвижда възможността за еднодневните трудови договори да се сключват за повече от един ден до края на извънредното положение да се удължи до 31 декември 2020 г.

ПГ на "БСП за България" внесе в неделя в деловодството на Народното събрание предложения за подобряване на законодателството, приемано във връзка с кризата COVID-19 и нейните последици. Социалистите предлагат отговорност да поеме цялото правителство, а не само министърът на здравеопазването. БСП предлага намален ДДС за храни и лекарства, безвъзмездна помощ за хората и държавна подкрепа за общините.

Депутатите от БСП настояват за хората, на които им се е наложило да излязат в дълъг неплатен отпуск, да бъде осигурена по една минимална работна заплата и осигуровки за всеки месец от извънредното положение. Проектът предвижда също подкрепа за самонаетите лица, за родителите, за хората с банкови кредити, за зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, както и за съкратените по време на кризата.

Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лв. на 17 лв. - предлагат още от БСП. Социалистите отново внасят за обсъждане предложение ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%.

От ДПС предлагат да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от шест месеца, както и всички вземания, възникнали във връзка със здравноосигурителни правоотношения, включително и неустойки и периодични плащания да се погасяват с изтичането на петгодишна давност.

ВМРО предлага защитата на длъжниците от банки и колекторски фирми да се удължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение.

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев настоява в сила да останат забраната за влизане у нас на чужденци извън ЕС, задължителната 14-дневна карантина за пристигналите от чужбина, както и ограниченото придвижване при възникване на нови огнища на заразата. Все още под въпрос остава отварянето на детските градини, както и бъдещето на туристическия сезон заради забраната за влизане на чужденци.

Окончателният вариант на законопроекта ще бъде гласуван във вторник в пленарна зала.

Новините от днес и със задна дата