понеделник, 11 май 2020 г.

Карантина 14 дни след ваканция в чужбина


Заразените с Ковид-19 преминават през 4 фази на заболяването - Bgonair
Всеки, който отпътува на ваканция в чужбина, след това ще трябва да остане под карантина 14 дни. 

Въпреки падането на извънредното положение, мярката остава в сила. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред NOVA. Той обясни, че заплахата все още не е преминала. „Никой не може да каже кога ще е пикът на заболяването”, каза Ананиев.

Запитан за здравните карти, които ще иска Гърция от туристите и дали България обмисля същото, Ананиев каза, че се водят разговори с ЕК.

„До този момент не сме стигнали до решение”, допълни министърът.
 
Бонусите за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 остават и след отпадането на извънредното положение, увери още Кирил Ананиев.

Той обясни, че за месец март тези суми са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 души.
Започва постепенно отваряне на спортовете на закрито. Това ще стане при спазване на всички правила. „Спортният министър Красен Кралев е изготвил стратегия за възобновяване на тренировките на футболистите. За да се възобнови първенството ни от 5 или от 12 юни, футболистите трябва да започнат тренировки поне 2-3 седмици преди това”, заяви Кирил Ананиев.


Засега сватбите, баловете и кръщенетата остават забранени. А решение дали и кога ще се отворят детските градини и ясли у нас може да има най-рано след 2 седмици.

Новините от днес и със задна дата