вторник, 28 април 2020 г.

Учени от Харвард, за които говориха от Щаба, с кошмарен доклад за COVID-19

Вирусът е тук, за да остане – изводът е на преподаватели от Харвардския университет. Те правят прогноза по години как ще живеем с COVID-19. Категорични са за едно – трябва да се подобрят възможностите на болниците и трябва да има ефективни мерки за тестване и следене.
В доклада си от 14 април те прогнозират, че след настоящата пандемия, е вероятно инфекцията да избухва периодично, особено в зимните сезони. Това е най-вероятният сценарий, ако се окаже, че не развиваме продължителен имунитет и именно такова е положението с по-леките коронавируси, които познаваме добре. За доклада на Харвард спомена днес и началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
"Има много хубаво проучване на учени от Харвард, където дадоха прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус. В него има диаграма на живота, с пикове и спадове на болестта. Те казват, че най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се измисли ваксина или надеждно лекарство. Обществото трябва да бъде подготвено за това. Цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта", обясни той.

От доклада на учените се разбира, че не можем да разчитаме жегата и слънчевата светлина през лятото да спрат заразата. Отправя се и предупреждение – драконовски, но нетрайни мерки за дистанциране създават огромен риск от нов голям пик на болните.
В случая особено опасно е това да съвпадне с епидемия от сезонен грип, която би натоварила здравните системи допълнително. Може да се наложи мерките за дистанция да се въвеждат периодично до 2022 г. До такъв сценарий ще се стигне, ако не се увеличи капацитетът на интензивните отделения и не се намерят лекарство и ваксина – а очаквания са, че на фармацевтичната индустрия ще са ѝ нужни месеци за резултат. Поне до 2024 г. трябва да наблюдаваме този коронавирус, съветват авторите от „Харвард“.
Случаи на заразявания според тях ще има дотогава – и то ако все пак се докаже, че развиваме имунитет с поне средна продължителност .

Новините от днес и със задна дата