събота, 11 април 2020 г.

Военен пребори COVID-19 след 7 дни на апаратна вентилация

49-годишният старши сержант от Карлово, който бе настанен в специализираното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в УМБАЛ "Пълмед" - Пловдив успя да пребори заболяването и вече е изписан, съобщават от лечебното заведение.

Мъжът е бил на апаратна вентилация 7 дни, а преди 5, след подобряване на показателите му, е бил екстубиран. Той е изписан според всички утвърдени протоколи и две последователни отрицателни проби за коронавирус. Към момента е в добро здравословно състояние, като след 12 дни интензивно лечение ще продължи да бъде под карантина в домашни условия.

"Прогнозата при такива пациенти, които дълго време са били на апаратна вентилация, е тежка. Рядко се стига до толкова бързо възстановяване. Благодарение на своевременната помощ, която успяхме да окажем, постигнахме тези добри резултати за кратко време и днес пациентът вече си е у дома", коментира д-р Евелина Дарабанова, анестезиолог и реаниматор в отделението за лечение на пациенти с COVID-19.

Старши сержантът постъпва в болницата на 30 март след превеждане от МБАЛ "Карлово" със симптоми на затруднено дишане, кашлица, температура и придружаващо заболяване диабет, както положителна проба за коронавирус. Той веднага е настанен в специализираното отделение, където е интубиран и му е проведено интензивно лечение.

В "Пълмед" за лечение в звеното остават 8 пациенти, 5 от които с положителна проба за коронавирус. Днес ще бъде изписан още един - мъж от Англия, с отрицателни проби за наличие на COVID-19 и изчистен от вируса.

Новините от днес и със задна дата