понеделник, 6 април 2020 г.

Подписка иска оставката на шефа на Световната здравна организация, укрил разпространението на коронавируса в Китай

Очевидно пандемията, дължаща се на коронавируса, ще стане причина за изострянето на отношенията Изток-Запад. Броят на жертвите от заразата в САЩ премина една психологическа бариера. Коронавирусът умъртви повече американци, отколкото японската атака в Пърл Харбър през Втората Световна война. Товарните камиони с хладилни камери вече ежедневно се пълнят с трупове от нюйорските болници.

В тази светлина вчера бившият съветник по стратегическите въпроси на президента Доналд Тръмп Стивън Бенон заяви пред Скай нюз арабия, че "най-голямата терористична организация в света е Китайската комунистическа партия." Според него тя трябва да си плати за криенето месеци наред на достоверната информация за световната зараза.

В същата връзка на сайта Change.org набира скорост петиция с искането за оставката на генералния секретар на Световната здравна организация, бившия етиопски министър на здравеопазването Тедрос Адханом Гебрейесус. В подписката вече са събрани 780 000 подписи от цял свят. Той е обвинен, че не успява ефективно да се справи с пандемията.


Акцентът обаче пада върху обвинението, че  СЗО е приемала информацията на Китай за разпространението на коронавируса като чиста монета. Така вирусът бързо се е разпространил в света, а правителствата са закъснели в своята реакция.
Според авторите на документа СЗО е трябвало да проверява данните, подавани от Китай. От своя страна японският зам.-вицепремиер Тару Асу заявява, че подписката е израз на опасения за бъдещи сътресения в СЗО, иронично заявявайки, че световната здравна организация си е сменила името на Китайска здравна организация.

Новините от днес и със задна дата