неделя, 26 април 2020 г.

Здравният министър определи условията за посещения в паркове: кой, кога

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която разреши посещенията на градски паркове и градини за следните лица:
  • деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;
  • собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки, се казва в заповедта на министъра. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от два метра и половина, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

В заповедта на министъра на здравеопазването се казва, че кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

По-рано днес, по време на тренировка в Южния парк за прилагането на мерките, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че от понеделник, 27 април, ще бъдат отворени осем столични парка - при определените условия. Тя препоръча разходката на едно семейство да продължава до два часа.

Новините от днес и със задна дата