понеделник, 6 април 2020 г.

Българско изобретение може да спаси милиони при борбата с коронавируса!

Уникална, доказала се вече 5 години в медицинската практика българска технология може да спаси милиони човешки животи по време на разразилата се из целия свят пандемия от коронавирус! Тя се нарича "Check Point Cardio" и е дългогодишна разработка между лекари и инженери от град Казанлък. Иновативното родно изобретение е първият в света online монитор, следящ редица жизнени параметри на пациенти в реално време.

С нарастването на каронавирусната пандемия, то може да се окаже технологичната "първа линия" и да спаси много животи - както на лекуващите се в болниците, така и на заразените с COVID 19, които са поставени под домашна карантина и наблюдение. Те са изключително лесни за инсталиране дори от непрофесионалисти (доброволци, парамедици, роднини) и тежат само 140 грама!

Преносимите умни устройства на "Checк Point Cardio" са първите сертифицирани лични здравни монитори, които осигуряват проследяване в реално време на динамиката на основните жизнени параметри: 3 или 12 канала ЕКГ, неинвазивно кръвно налягане, пулс, дишане, температура, активност и положение на тялото и др. Сензорът за изключително важния при COVID 19 параметър SpO2, измерващ количеството кислород в кръвта, също е иновативен и не се поставя на пръста, а на ухото за по-голяма мобилност на пациентите.

Сертифицираното устройство "Check Point Cardio" има медицински клас IIB, което означава, че може да се използва в болници и в домашни условия. Системата е уеб базирана, което дава възможност на доставчиците на здравни услуги от разстояние да наблюдават, дават съвети и да предприемат навременна реакция спрямо заразените от коронавирус, страдащите от сърдечни заболявания и мн. др.

Авторите на системата са и създатели на първия медицински център за дистанционно наблюдение. В него работят 12 сестри и петима лекари, които следят и обработват данните, в готовност да реагират навременно и адекватно. Това става чрез мобилен онлайн монитор, който изпраща в реално време показателите на проследявания пациент. Специалистите осъществяват постоянен 24-часов телемониторинг на пациентите, а данните позволяват ранна и точна диагностика и реакция спрямо състоянието им.

От системата, която се разработва от 2010 г., вече са се възползвали няколко столични и международни лечебници, а казанлъшките иноватори протягат ръка на всички, ангажирани във войната с коронарируса, заявявайки, че са в състояние да изграждат външни медицински центрове и да предложат цялостно оборудване за него (сървър, медицински устройства, софтуер).

Така ще може да се следи и оценява състоянието както на пациентите на домашно лечение, така и на тези в болниците. При доказано влошаване на мониторираните параметри хората ще се привеждат навреме в лечебно заведение, или пък ще се изписват по-рано оттам при подобрение и наблюдението им да продължава в домашни условия. По този начин може професионално да се управлява засиления натиск към болничните заведения без това да е за сметка на грижата на пациента, категорични са създателите на уникалната технология от "Чек Пойнт Ар Енд Ди". Сред доказаните предимства на минимонитора те определят функциите му на 4 устройства, събрани в едно: холтер за кръвно, холтер за ЕКГ, витален монитор и медицински термометър, който същевременно е много лек, не влияе на нормалния живот на човека, удобен и лесен за инсталиране.

Всичко това прави технологията "Check Point Cardio" един истински "боец от първа линия" в борбата както с коронавируса, така и с много други масови заболявания, и е обнадеждаващото бъдеще на медицината и по-качествения ни и дълъг живот.

Замислен като иновация в кардиологията, днес той може да спаси милиони хора по света, борещи се с "невидимия враг" COVID 19. Към системата вече проявяват интерес както световни медицински гиганти, така и правителства.Източник:it.dir.bg

Новините от днес и със задна дата