четвъртък, 2 април 2020 г.

Цвета Караянчева: Няма да замразим депутатските заплати, това е популизъм

Председателят на НС Цвета Караянчева свиква извънредно заседание ...
Актуализацията на месечните възнаграждения на депутатите влиза в сила от 1 май. Замразяването на заплатите в момента не би било добър ход, защото има възнаграждения, които са базирани на по-висока тримесечна ставка. Това е работещият вариант, каза пред bTV председателят на НС Цвета Караянчева.

"Ние дарихме и 100 000 лв. на МЗ, но сега е редно и в избирателните райони да даряват колегите за различни каузи - социални, здравословни. Не бива да има популизъм по време на криза", добави тя.

Редно е народните представител да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства, заяви Караянчева.

Председателят на парламента подчерта, че депутатите от ГЕРБ ще си платят тестовете, "защото смятаме, че така е редно". Тя уточни, че парите ще бъдат дадени под формата на дарение.

"Народното събрание продължава да работи. Ще има специална организация на работата на депутатите - по няколко души ще бъдат пускани за регистрация, дебатите ще са с намален състав и по-голяма дистанция между присъстващите в пленарна зала, а групите ще влизат една след друга, за да гласуват", каза още Караянчева.

В петък тя свиква извънредно заседание на парламента от 14.00 часа, съобщиха от пресцентъра на институцията. В дневния ред ще влезе допълнение на решението за работата на Народното събрание по време на извънредното положение, проект на решение за удължаване на срока на обявеното извънредно положение, първото четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020 г., внесен от Министерския съвет на 31 март, както и първо четене на промени в Закона за енергетиката и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Новините от днес и със задна дата