сряда, 29 април 2020 г.

Гневно писмо: Ние, общопрактикуващите лекари, на първа линия ли сме или не

Общопрактикуващите лекари сигнализират в писмо за проблеми в работата си. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (ОПЛ), които са получили десетки сигнали от колегите им в страната.

Писмото е изпратено до министъра на здравеопазването, до ръководителя на Националния оперативен щаб, до Българския лекарски съюз.

От сдружението питат: "Време е да отговорите ясно на въпроса: ОПЛ "първа линия ли са или не"? Важно е да се знае, че въпреки трудностите от различен характер, ние ОПЛ останахме на своя пост, работейки най-добросъвестно."

Отношението към ОПЛ от страна на всички институции, категорично не е като към лекари от "първа линия", категорични са от сдружението на личните лекари. И отбелязват, че се сблъскват с "грижите" по подсигуряване с лични предпазни средства (ЛПС).

Обръщението си от ОПЛ започват с цитат на писмо на здравния министър Кирил Ананиев до тях, в което се казва, че "е крайно належащо личните лекари отговорно да погледнат и да изпълнят своите задължения....като активно проследяват болни и контактни лица от пациентските си листи, извършват пробонабиране при лица с оплаквания...., да извършват преглед и оценка на здравословното състояние, както и да вземат материал за лабораторно изследване...". Цитират и заключението на писмото на министъра, в което се призовават "адресатите да окажат съдействие и да активират "безотговорните" ОПЛ да си вършат работата".

По повод обвинения за "множеството сигнали за отказ..." от страна на ОПЛ, постъпили в МЗ, общопрактикуващите лекари настояват да им бъде предоставен точният брой на "това множество от сигнали, както и имената на колегите им, които смятат за "безотговорни"".

ОПЛ припомнят на министъра, че именно те са настояли да се възобновят детските, женските консултации и имунизациите на децата, което вече е факт. "Макар и да не бяхме похвалени, ние ОПЛ успяхме, за по-малко от 24 часа, да реорганизираме своята работа в съответствие със заповедта и още в рамките на следващия издаването и ден започнахме работа по нея."

Един от основните проблеми, който ОПЛ срещат е липсата на осигуряване на каквито и да било лични предпазни средства. Общопрактикуващите лекари изразяват тревогата си, че купуват защитни средства на спекулативни цени, както и че не винаги е ясен произходът на дезинфектантите и маските.

Качеството на осигурените от Министерството на здравеопазването 8000 защитни маски е ниско, подчертават лекарите и посочват, че ластиците на маските не са зашити, а са залепени, разлепват се бързо, което ги прави негодни за употреба, както и че липсва възможност за фиксация на маската.

Липсата на последователност в заповедите, издадени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и трудната комуникация с регионалните здравни инспекции, с тел. 112 и със "Спешна помощ" при съмнителен за COVID-19 пациент, са други трудности, за които споделят личните лекари.

Информацията, която личните лекари получават от регионалните здравни инспекции за пристигащите от чужбина се забавя, допълват още лекарите и посочват, че има не малко случаи, в които пристигащи от чужбина посещават кабинетите им.

Из сигналите на общопрактикуващи лекари

Националното сдружение на ОПЛ изпрати до Националния щаб и до министъра на здравеопазването сигнали на свои представители. Ето два от тях (без редакторска намеса):

"Смятам за редно телефона на РЗИ, на който се подават сигнали денонощният да бъде записван и право да се прослушва да имат представители на ОПЛ, тъй като много често се отказват тестване на контакти с доказан ковид, при медицински показания...В националния регистър има подадени пациенти, контактни без да са дадени тел. номера."

"Преди час ми се обади пациентка с оплаквания, задух, отпадналост от около седмица. Съпругът ѝ е шофьор и пътува извън граница, няколкократно и е в карантина. Обадих се в РЗИ за консултация Оказа се, че те отговарят само за карантинираните. Попитах къде данасоча пациентката за тестване, защото иначе не мога да изключа вирусно заболяване или трябва да я приема в кабинета, но той не е от първа линия и аз не съм облечена като от първа линия. Имам закупени маски с неясен произход, шлем и дезинфектанти/добри, но не достатъчни. Може би и ние трябва да се разболеем като колегите от Спешните центрове и тогава, ще се определят Фронтовете. Та, след като я приема прегледам я насоча за тест който тя си плати."

Новините от днес и със задна дата