неделя, 5 април 2020 г.

Райна Кабаиванска не се притесни от големите глоби и продължи да работи нелегално


Оперната прима Райна Кабаиванска отказва да спазва наложените извънредни мерки в Италия.

Вече два месеца тя не може да работи, защото Консерваторията е затворена. Като истински отдаден преподавател обаче Райна не може да изостави студентите си и продължава да обучава част от тях тайно в дома си. "Учениците ми идват нелегално вкъщи. Не останаха много тук, повечето се прибраха по родните си места. Ще продължават да идват у нас, докато не ми наложат някаква глоба. Има такава опасност, но не мога да оставя децата.", признава Райна, която се грижи за студентите си като родна майка, пише "Галерия".

Само преди дни Италия повиши размера на глобата и сега всеки, напуснал дома си без причина, ще плаща между 400 и 3000 евро. Досега санкцията беше в размер на 206 евро. Заради наложените забрани Кабаиванска не може да се вижда с никой от обкръжението си. В момента тя няма как да работи с пианиста си, защото той не живее в Модена, където е тя. Забранени са срещите и с дъщерята на примата, и с внуците ѝ. Вече няколко седмици тя не може да ги види, прегърне или целуне.

Макар да не може да изпълнява ежедневните си ангажименти, Кабаиванска признава, че не ѝ е скучно у дома. Независимо от статута си на оперна звезда, тя признава, че домакинските задължения не са ѝ чужди. Използва свободното време, за да разчисти и подреди дома си от ненужните вещи. Все пак тя си позволява от време на време да излиза за кратки разходки, за да може да се раздвижва и да подиша въздух. Разходките навън леко я натъжават, защото Модена се е превърнал в призрачен град и няма никакво движение.

"Страшно е. Спомням си бомбардировките през войната, как се евакуирахме в една зимна нощ в София. Но за нас децата тогава беше забавление. Не ни стряскаха нито бомбите, взривовете и пламъците", разказва тя.

Новините от днес и със задна дата