понеделник, 20 април 2020 г.

Вижте кои европейски държави облекчават ограничителните мерки

istock

От днес в редица държави в Европа влиза в сила облекчаване на някои от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 

От днес започва поетапно облекчаване на мерките и в Норвегия - първо отварят детските градини и се премахва забраната на гражданите да отидат до вилите си. На 27 април в страната отварят и гимназиите и университетите, както и салоните за красота. С облекчаването на рестрикциите се въвежда и мобилно приложение, което не е задължително, но властите призовават хората да го ползват, за да могат да следят ситуацията.


Чехия обяви 5-етапен план за отмяна на рестрикциите, който започва да се изпълнява от днес до 8 юни. Първо ще бъде разрешено да отворят отново откритите пазари. От вторник миналата седмица на чехите е позволено да пътуват до чужбина по работа или за да посетят роднини, при условие, че при връщане преминат 14-дневна карантина.


От тази седмица врати отварят и най-малките магазини в Словения. От 4 май, магазините с площ до 400 кв.м. също ще заработят, както и фризьорските салони и козметичните центрове. Остава забраната за пътуване между общините, но на хората ще бъде позволено да пътуват до вилите си.

Съсипаните от коронавируса европейски икономики очакват с нетърпение видеоконференцията на европейските лидери на 23 април, когато трябва да бъдат поставени основите на плана за възстановяване на блока.

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази недоволството си, че започващото отслабване на ограничителните мерки е довело до "дискусионни оргии" в някои провинции, които рискуват по-висока степен на заразяване с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

От днес германските магазини с площ до 800 кв. м отново заработиха, както и книжарниците и продавачите на коли и велосипеди съгласно споразумение между Меркел и лидерите на германските провинции от сряда. Ограниченията в социалните контакти обаче остават в сила до 3 май.

"Меркел се оплаква от дискусионни оргии заради отварянето", гласи заглавие в сайта на в. "Билд" след видеоконференция на Меркеловия Християндемократически съюз.

Канцлерката е изразила опасения, че хората може неправилно да изтълкуват постепенното отслабване на ограниченията и да престанат да спазват и тези, които още са в сила. Слънчевото време през уикенда изкара много германци по парковете.

На видеоконференцията е била отправена конкретна критика към властите на Райнланд-Пфалц, които решиха да отворят търговските центрове и зоопарковете.

На 30 април Меркел отново ще обсъди с премиерите на провинциите положението с коронавируса и по-нататъшни действия.

Новините от днес и със задна дата