четвъртък, 16 април 2020 г.

Най-големият турбовитлов самолет в света кацна в Бургас

                                 Снимки: БТА

Най-големият турбовитлов самолет в света - "Антонов Ан-22", известен с прозвището "Антей, бе кацнал на летище Бургас в четвъртък. Машината е излетяла от Лайпциг и е кацнала в 9.15 часа на летището в морския град.  По обед машината излетя от пистата.

Самолетът е собственост на каргокомпания на конструкторско бюро и е базирана на летище "Гостомел" край украинската столица Киев.

Най-големият витлов самолет в света Антонов Ан-22 /Антей/ излетя от летище Бургас

Дължината на самолета е 58 метра, ширината му с крилата 64 метра, дължината на полета 5 хиляди километра, а полезният товар 86 тона. Огромната машина е била лидер в небесата до появата на американския тежък транспортен самолет "Ц5А Галакси" и произведеният от "Антонов Еърлайнс" Ан-124, известен като "Руслан".

Уникалната характеристика на Ан-22 турбовитлов транспортен/пътнически самолет е неговата възможност да излита и каца на лоши въздушни трасета и неподготвени летища на отдалечени места.

"Антонов" държат и рекорда изобщо за най-голям самолет в света с ненадминатия гигант "Ан-225". Неговото прозвище на украински е "Мрия", което буквално преведено означава "Мечта".

Легендарният съветски авиостроителният концерн "Антонов. е създаден в Сибир малко след края на Втората световна война през 1946 г. През 1952 г. той е преместен в Киев. Съветският самолетен дизайнер Олег Антонов е първият главен конструктор на фирмата, която след смъртта му през 1984г. е именувана на него.

Новините от днес и със задна дата