четвъртък, 16 април 2020 г.

Общинският кризисен щаб поръчва още тестове за масов скрининг, синята зона няма да работи до 26 април

Общинският кризисен щаб в Бургас реши да поръча още тестове - бързи и ПиСиАр, за да разшири мрежата за масов скрининг. Следващата седмица ще бъдат тествани медицинските лица, ангажирани с детските и женски консултации, които по решение на националния щаб трябва да бъдат възобновени до дни.

Ще се изследват още бургаските общопрактикуващи лекари, екипите на Белодробна болница, КОЦ - Бургас, ДКЦ-та, хемодиализни центрове, шофьори и контрольорки в градския транспорт и др. Днес започна тестване на стоматолози и фармацевти. Продължава това на полицаите.

Междувременно днес пациент бе изписан от Инфекциозното отделение на УМБАЛ след втори отрицателен тест. За лечение там остава само още един, който е в добро състояние. 1179 са хората под карантина в областта. 557 са те в община Бургас.

От установените 9 контактни лица на 19-годишния младеж с коронавирус, най-новият случай тук, трима са от Бургас, останалите от общини в региона.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски представи днес отчет каква медицинска апаратура е закупена до този момент с постъпилите дарения от Общинския кризисен щаб и с парите, които постъпват директно в сметката на болницата. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите предпазни облекла и средства, стана ясно още по време на днешното заседание. Разпределени са и 2000 маски от най-висок клас, които бяха поръчани от Общинския кризисен щаб.

Бургаските пазари ще работят в режим на фермерски пазар през следващите дни. В тях ще се продават само плодове, зеленчуци и посадъчен материал от регистрирани производители. Дезинфекция, социална дистанция, три пъти дневно обработка, всички с маски - тези правила остават задължителни. Търговците на риба и месо в магазините ще работят при спазване изискванията на Агенцията за храните.  

При днешното заседание на Общинския кризисен щаб, на което присъстваше и народният представител Ивелина Василева, бургаско предприятие за производство на шевни материали за хирургията представи производството си. Кметът Николов пое ангажимент да изпрати писмо до всички медицински заведения в общината с призив да подкрепят местното производство на тези специализирани материали.

180 заявления са подадени до този момент за новата програма "Топъл обяд". Капацитетът на услугата е за 250 души.

Доставката на хранителни пакети по програмата на Общинския съвет ще се извършва и през почивните дни. През уикенда също така ще продължи зареждането с храна и вода на дежурните полицаи на КПП-та. Ще се обезпечават всички заявки за храна и медикаменти, постъпили на дежурните телефони от възрастни хора, самотни родители и поставени под карантина лица.

Вчера и днес се доставят козунаци на всички 192-ма наематели на общински жилища. Екипи от културните институции в града и спортната общественост днес и утре раздават козунаци в комплект с рисунки от бургаски деца. Те се връчват на известни интелектуалци, спортисти и почетни граждани. Други екипи пък ще зарадват дежурните медици в Спешния център на УМБАЛ.

На всички защитени жилища за деца без родители ще бъдат доставени от общински екипи яйца и бои за боядисване, както и козунаци за Великден.

Църквите са дезинфектирани отново. В 13 часа днес започва обработка на храм "Св. Йоан Рилски".

Със заповед на кмета Димитър Николов срокът за безплатно ползване на синя зона в град Бургас се удължава до 26 април.

Новините от днес и със задна дата