понеделник, 27 април 2020 г.

СЗО: Коронавирусът е естествен, не е създаден в лаборатория

Коронавирус уврежда и нервната система? | Новини и анализи по ...

Скендер Сила: Бил е предаден чрез междинен гостоприемник

„СЗО разполага с доказателства, а и най-достоверните научни институции твърдят, че произходът на вируса е животински”.

Това заяви за „Неделята на NOVA” представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила.

Той е категоричен, че не е възможно новият коронавирус да е създаден в изкуствен среда.

„Бил е предаден чрез междинен гостоприемник. Не можем да кажем какъв, но това е начинът, по който започна заразяването на хората”, каза Сила.

„Сега човешките същества преминават през най-тъмните дни на XXI век”, смята представителят на СЗО.

По думите му най-лошото от заразата с новия коронавирус все още предстои.

„Както знаете пандемията започна през януари в Китай, а сега е разпространена навсякъде и ние можем да очакваме нова вълна на вируса”.

„В бъдеще световните лидери трябва да инвестират повече именно в здравето, тъй като трябва да сме по-добре подготвени при евентуални предизвикателства, подобни на това в момента”, подчерта Сила.

„Не бих казал, че светът е подценил вируса. Някои страни обаче не взеха достатъчно агресивни мерки, за да предотвратят разрастването на пандемията, други държави пък успяха да реагират навреме”.

Сила поясни, че има правителства, които са много активни още от началото и това може би се дължи на факта, че са били изправени пред SARS през 2003 година.

„Някои държави обаче не са се изправяли пред подобно предизвикателство и може би затова имаха по-забавена реакция. Ние всички сме заедно в това и ключът е осъзнаването на факта, че всички трябва да сме обединени. Солидарността трябва да е налице, взаимодействието между страните – също”, смята Скендер Сила.

„Както знаете, в момента САЩ държи първенството по отношение на броя на случаите. За съжаление САЩ има и доста голям брой на починали. Те много усърдно се опитват да осигурят грижа на хората на всички нива”, добави Сила.

„СЗО е много благодарна на САЩ и на хората от Америка за щедрата подкрепа, която те са ни давали през годините. Благодарение на  средствата на САЩ ние успяхме да спасим милиони животи на хора, болни от туберколоза, малария и др.”, посочи Сила.

Той коментира и решението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да спре финансирането за СЗО.

 „Надяваме се, че това решение ще бъде преразгледано и СЗО отново ще получи тази огромна финансова подкрепа от САЩ”.

Новините от днес и със задна дата