четвъртък, 9 април 2020 г.

Коронавирусът води до некроза в мозъка, смятат руски вирусолози

Руски вирусолози предупредиха, че новият коронавирус е способен да разруши тъкани на главния мозък и да окаже негативно въздействие върху сърдечносъдовата система на заболелите.
По думите на проф. Андрей Козлов от Политехническия университет в Санкт Петербург, патогенът е способен да предизвика неврологични усложнения, без при това да засегне белите дробове на заразения.
За нарушената работа на мозъка говори загубата на вкус и обоняние. Отмиране на участъци от мозъка предизвикват вирусите на грипа, херпеса и новият коронавирус, предава БТА.
"В няколко публикации беше отбелязано, че при някои пациенти не е било наблюдавано нарушение във функционирането на белите им дробове.
Но пациентите са показали разсеяно съзнание или епилептични признаци. Заедно с наблюдаваната по-рано загуба на вкус и обоняние, подобни симптоми говорят за инфектиране на тъканта на мозъка от новия коронавирус", изтъква специалистът.

"Поразяване на тъканта на мозъка може да се получи и в резултат на това, че клетките на имунната система на заразения започват активно да отделят цитокини", счита биологът от Тюменския университет Николай Карпов.
Той също предупреди, че вирусът прониква непосредствено в мозъчната тъкан.

Новините от днес и със задна дата