петък, 17 април 2020 г.

Нуждата от сезонни работници разчупва строгите правила в Европа

Сезонни работници полетяха за Великобритания | Agri.BG
Страните от ЕС ще трябва да смекчат ограниченията за придвижване през границите, за да допуснат чуждестранните и сезонни работници на своя територия, докато постепенно вдигат ограниченията и рестартират икономиките си. Това каза днес еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит, цитиран от Ройтерс и БТА.

Европейската комисия издаде насоки към 27-те страни членки през март, призовавайки ги да позволят достъпа на чуждестранни работници в ключови сектори като здравеопазването и производството на храни.

Близо 1,5 милиона души живеят в една страна от общността и работят в друга.

Ситуацията се е подобрила след първоначалния рефлекс на много държави да затворят границите си, но проблемите остават, каза Шмит от Люксембург.

Данните за времето на преминаване на границите на камионите на компанията за логистични услуги Сиксфолд (Sixfold) сочат дълги опашки в Източна Европа - между България и Румъния и на влизане в Унгария, както и в Швейцария, която също приема множество чуждестранни работници.

Шмит допълва, че разбира необходимостта от здравен контрол, но граничните ограничения трябва да бъдат пропорционални и да не са дискриминативни срещу работници от други държави.

Еврокомисарят посочи, че ЕК преговаря с правителствата за намиране на решение, включително да се установи как сезонните работници в селското стопанство, които са определяни като първостепенно необходими, биха могли да пътуват за засаждане или прибиране на реколтата.

До 80 000 сезонни работници се очаква да пристигнат със специални полети в Германия през април и май, а в целия ЕС са необходими стотици хиляди. По думите на Шмит голям проблем е осигуряването на настаняване, което да позволява социална дистанция.

Кризата е научила хората, че професии, които в миналото не са оценявали високо, са важни и заслужават достойно заплащане, допълни еврокомисарят.

Как Германия внася румънци

В началото на март Румъния спря полетите към всички дестинации. Само след седмица Хелге Браун, началник на кабинета на Ангела Меркел, звънна на (премиера) Лудовик Орбан, според медийни публикации, относно заминаването на 40 000 румънски сезонни работници за плантациите с аспержи и ягоди в Северна Германия. Това написа на 15 април Мариус Гилезан във в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Под натиска на германските фермери федералният министър на вътрешните работи (Хорст) Зеехофер и министърът на земеделието (Юлия) Кльокнер се договориха да доведат в Германия 80 000 чужденци - сезонни работници, при строги условия, според "Дойчландфунк".

Само в Западна Германия, където се отглеждат аспержи на 23 000 хектара и ягоди на 11 000 хектара, има нужда от близо 148 000 сезонни работници от чужбина.

"По дяволите коронавуриса", бил казал германски представител.

Великобритания не остава по назад

Самолет с около 180 сезонни работници от Румъния пристигна на 16 април в Лондон в разгара на пандемията. Ако такива полети са уредени, това е извън всички официални канали, заяви пред Франс прес посланикът на Румъния в Обединеното кралство Дан Михалаке. Той каза, че подобни придвижвания не са уместни в настоящия момент. Но допълни, че не могат да бъдат контролирани частни инициативи. Посланикът каза, че според него не трябва да се транспортират такъв брой хора от и за Румъния.

Румънските министерства на външните работи, на вътрешните работи и на транспорта отказаха коментари по темата.

Обединеното кралство е под изолация заради коронавируса от 24 март, съгласно която не се допускат никакви несъществени пътувания. Страната има нужда всяка година от 70 000 сезонни работници, които да събират реколтата от плодове и зеленчуци. 90 процента от тези работници са чужденци, от които много идват от Източна Европа./business.dir.bg

Новините от днес и със задна дата