петък, 10 април 2020 г.

Започна раздаването на хранителни пакети в Бургас

Днес започна раздаването на хранителни пакети по одобрените заявления към програмата на Общински съвет - Бургас. Раздават се и такива, набавени чрез дарение - на нуждаещи се хора от града, но и от съставните селища. Всички хранителни пакети се доставят до врата в домовете.

От утре кметските наместници и териториалните директори ще разясняват схемата за раздаване на хранителни продукти и ще подават в Общинския щаб имената и адресите на хората, които имат нужда от такава помощ. Те ще носят персонална отговорност наличното да се разпредели справедливо и да не се допускат злоупотреби.

Готови са резултатите за стоте ПиСиАр проби, взети от целия екип на бургаската Спешна помощ преди няколко дни, всички са отрицателни.

1417 са поставените под карантина в областта, от тях 600 в община Бургас. 9 акта са съставени от вчера до днес за нарушаване заповедта на министъра за разходка на неразрешени места. На прокуратурата са предадени нови двама нарушители на карантината.

Състоянието на пациентите, настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ е добро. Днес на един от тях ще бъде взета първа проба и при два отрицателни резултата ще бъде изписан в следващите няколко дни.

Тече второ измиване на храмовете преди Цветница в неделя. Вчера бургаските свещеници призоваха миряните да си останат вкъщи по празниците.

6600 броя защитни облекла са поръчани досега от Общинския кризисен щаб, 3400 медицински престилки, 3600 гащеризона, 150 чифта калцуни. 600 предпазни шлема са получени като дарение от бургаска фирма. До днес са получени и раздадени на лечебните заведения 2543 бр. защитно облекло - гащеризони, 2089 предпазни перстилки и 150 чифта калцуни. Разпределението е следното:

УМБАЛ - 620 гащеризона, 868 престилки, 100 предпазни шлема;

Център за спешна помощ - 300 гащеризона, 130 престилки, 100 предпазни шлема, 6 чифта калцуни;

Комплексен онкологичен център - 310 гащеризона, 150 престилки, 100 предпазни шлема;

Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - 200 бр. гащеризони и 200 броя престилки, предпазни шлемове - 60;

Многопрофилни болници за активно лечение - МБАЛ Д-р Маджуров ООД, МБАЛ Бургасмед ЕООД, УМБАЛ Дева Мария ЕООД, МБАЛ Лайф Хоспитал ЕООД - 250 бр. гащеризони и 150 броя престилки, предпазни шлемове - 50;

Център за психично здраве "Проф. Д-р ИванТемков - Бургас" ЕООД - 150 бр. гащеризони и 50 броя престилки, предпазни шлемове - 30;

Диализни центрове - 220 бр. гащеризони и 100 броя престилки, предпазни шлемове - 40;

Останали лечебни структури - ДКЦ, МЦ, Лаборатории, РЗИ - 420 бр. гащеризони и 100 броя престилки, предпазни шлемове - 60;

Структури на Община Бургас - медицински сестри, Дезинфекционна станция, Домашен социален патронаж, доброволци - 393 бр. гащеризони и 341 броя престилки, предпазни шлемове - 60.

Разминаването с обявените днес от здравното министерство 25 регистрирани случая в Бургас, е заради вирусоносител с бургаска регистрация по лична карта, но изследван и доказан в софийска лаборатория. Затова в бургаската справка и в момента продължават да фигурират 24 души. А въпросният вирусоносител се намира в столицата. 

Отново припомняме алгоритъма: пациент сигнализира личен лекар - личен лекар преценява дали има симптоматика - ако има такава, осигурява консултация с инфекционист или с РЗИ, които вземат решение дали е необходим ПиСиАр тест за пациента. При такова становище от инфекционист или РЗИ тестовете са безплатни. В случай, когато личен лекар не съгласува действията си с инфекционист или РЗИ, алгоритъмът се нарушава.

Новините от днес и със задна дата