сряда, 1 април 2020 г.

Бургазлия изобрети домашен уред, който ще спаси живота на болните от коронавирус ВИДЕО

Изобретателен бургазлия изработи апарат за обдишване в домашни условия. Той е съставен от специално изработена дървена рамка, еластичен съд за изтласкване на въздух и винтоверт, който работи на ниски обороти и завърта гърбичен механизъм. При всеки оборот механизмът притиска и отпуска съда и така осъществява обдишването, уточнява Флагман.бг. Уредът не е перфектен, но показва, че с малко находчивост и умения, човек може да постигне много Въпросният съд всъщност представлява специално закупен за целта медицински апарат АМБУ, който обаче може да работи единствено ръчно – тоест всяко отпускане и стискане се осъществява на ръка. Това може да създаде сериозни препятствия, коментира инж. Константин Чепъков.
„В извънреден случай, когато, дано не се стига до това, болничната система в страната е претоварена, този апарат може да се използва в домашни условия до пристигане на медиците”, казва авторът на изобретението. Инж. Константин Чепъков „Лесен за сглобяване „направи-си-сам” портативен вентилатор, базиран на винтоверт. В този му вид можете да контролирате скоростта на въртене ръчно и съответно - броя обдишвания. Налага се обаче да заменяте ръчно и батерията. Това е просто идея и не е завършен продукт. Силно се надявам на никого да не се налага да използва такъв „направи-си-сам” вентилатор в домашни условия”, това е описанието на видеото в youtube, а за допълнение инж. Чепъков обясни, че една от най-важните положителни страни на изобретението е, че може да се регулират много точно броя на обдишванията.
„Например за възрастен човек са необходими между 12 и 20 обдишвания на минута. Това може да се настрои изключително лесно, тъй като в уреда има система за фина настройка оборотите на винтоверта”, обясни бургазлията.
Той допълва, че в този си вид „направи-си-сам” вентилаторът може да издържи над 3 часа с една батерия, а повечето винтоверти, закупени от магазина, пристигат при клиента с две – докато едната работи, другата се зарежда. Използването на батерия в случая е за предпочитане пред централното електричество, тъй като в условията на извънредна ситуация, е необходимо да отчетем възможността и токът да спре. Възможно е уредът да работи без батерии, а с централно захранване.

Материалите за изработката му освен дърво, могат да бъдат пластмаса, метал или комбинации. Важно уточнение е, че медицинските вентилатори, които се използват във всички клиники по света, съвсем не са евтини. Тяхната цена варира между 1200 и 7000 долара, в зависимост от марката и качеството.
Към момента тези устройства са едни от най-търсените на пазара, тъй като повишеният брой пациенти, които се нуждаят от тях, е много по-голям от този в предишни години в световен мащаб. Подобно изобретение, макар и не произведено в завод, би могло да свърши работа на хора под карантина в домашни условия, особено когато болничната система е на път да бъде претоварена.

Новините от днес и със задна дата