четвъртък, 16 април 2020 г.

98-годишният лекар, който е на първа линия в борбата с вируса

Доктор Кристиан Шене е толкова стар, че би могъл да си спомня пандемията от испански грип през 1918 г. и е лекувал болни от тиф по време на Втората световна война. Сега, наближавайки 99-тия рожден ден, той все още се грижи за пациенти по време на епидемията от коронавируса.

Шене дава по телефона и интернет консултации на пациенти, за чието здраве в някои случаи се грижи от десетилетия, и поднови седмичните си посещения в старчески дом за мисионери, след като за кратко се постави под карантина.

Наложи му се обаче прекрати приема в своя кабинет в парижкото предградие Шевийи-Ларю, след като двама пациенти проявиха агресия, настоявайки да им даде малкия си запас от маски. Малко по-късно той си самоналожи двуседмична карантина, защото прояви симптоми на Ковид-1.

"Ако бях оставил кабинета си отворен, той щеше да се превърне в лаборатория за вируси в огнище на зараза", каза Шене, който ходи с бастун, но иначе отново е в добро здраве.

Той е от Анже, Западна Франция. Бил е заварчик, после става лекар със специалност по радиология, след което започва да работи като общопрактикуващ лекар. Неговият син също е лекар, вече пенсионер, но бащата продължава да работи.

Той казва, че е изумен от факта, че такава глобална пандемия е сварила Франция неподготвена и не може да разбере как една западна държава в мирно време среща такива трудности да се грижи за своите болни.

"Чувстваш се безсилен - казва той. - Няма лечение, няма как да разберем кой е болен и кой - не, и не можем да изолираме пациентите."

Много от неговите пациенти казват, че трудно получават час за преглед в Шевийи-Ларю, където има трима лични лекари за население от 19 000 души. Преди да затвори кабинета си, те идвали рано и се редели на опашка за преглед при Шене, който бил обещал да прегледа първите 20 пациенти. "Личните лекари не искат да записват нови пациенти, защото са претоварени", обясни той.

Макар самият той да няма здравни оплаквания - дори не носи очила по време на консултациите си, Шене знае колко опасен е коронавирусът за възрастните, включително за него. Той редовно, още от 1951 г., посещава старческия дом за мисионери. Там сега няма регистрирани случаи на коронавирус и той казва, че не може да обърне гръб на една 70-годишна връзка, макар че такива домове във Франция се очертаха като уязвима предна линия на пандемията.

"Познавам ги, още когато бяха млади семинаристи свещеници. Обикаляха по Америките, Африка и Индия - казва Шене. - А сега са стари и бедни."/dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата