Служител във фирма за металообработване в Дряново открадна компютър със софтуер за 500 000 лева, съобщи Нова телевизия.

Кражбата е извършена в началото на април, но собственикът разбира едва преди седмица, след като вижда на видеозаписите задигането на компютъра със софтуера. Бизнесменът Георги Спасов няма обяснение за деянието. Служителят бил нает преди година, когато била закупена и машината.

"Усъмнихме се, защото той отсъства от работа и ние го потърсихме. Изпълнявахме заявка на клиент, когато открихме, че компютърът липсва. Тогава прегледахме видеозаписите, за да разберем какво се е случило в действителност", обясни Спасов.

Той разказа, че е потърсил служителя си, но той отказал да се върне на работа. Мъжът не е уволнен, на него му е изпратено писмо, с което е призован да даде обяснение. Той обаче връща болничен лист и не се явява.

Собствениците на фирмата за металообработване са предали видеозаписите на полицията и са подали жалба. Образувана е преписка, която ще бъде докладвана на Районната прокуратура.

Скъпата машина е закупена с кредит от банка, като всеки месец собствениците изплащат по 5 000 лв. С нея се управлява лазерна машина. В открадния софтуер има и документация на фирмата. За да започнат отново работа, собствениците са закупили нов софтуер и компютър.