четвъртък, 23 април 2020 г.

50 станаха жертвите на COVID-19 у нас, 66 нови заразени за ден, сред тях още 5 деца

50 са вече жертвите на коронавируса в България, след като в последното денонощие в "Пирогов" е починал и 71-годишна жена, това обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин.

66 са новите случаи на COVID-19 в България, като 29 от тях са в болница. Така общият брой на заразени с коронавирус в у нас става 1081, като активните случаи са 841 в общо 13 области в страната. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 6,5%, което е доста високо в сравнение с досегашните данни.

За денонощието в София има 22 случая, от които 16 са амбулаторни. В Плевен установените са 13 - 9 са контактни на работещите в завод "Мизия".

В Сливен и във Велико Търново има по 5 нови случая. В Пловдив, В Пазарджик, и в Кюстендил има по 4. В Ловеч има 3 случая на заразата и всичките са от Дом за възрастни хора в Орешак.

Децата под 10-годишна възраст са общо 22 в цялата страна. Новите заразени деца за денонощието са 5, с което стават общо 39.

"В Плевен има две деца - на 2 и на 9 години. В Кюстендил има две момчета на - 3 години и на 8 години. В Пазарджик има момче на 2 години, което е настанено в МБАЛ Пазарджик", уточни Мутафчийски.

През последното денонощие са установетени още 12 положителни проби на медицински персонал -  2 случая в "Пирогов", 1 в "Иван Рилски" - 1, 1 в "Софиямед", 1 във ВМА, в Сливен - 2, във Велико Търново - 4.

Общо излекуваните в България вече са 190.

Директорът на РЗИ-София д-р Дончо Пенчев заяви, че продължава тестването на кв. "Факултета". Търсят се нови семейни огнища, вчера бяха взети PSR проби и има положителни. Столичната РЗИ смята, че въведените мерки за тези квартали трябва да продължат, добави той.

Проф. Кантарджиев: Пикът ще е в следващите дни

В момента се изкачваме и ще достигнем пика на заразата в следващите дни, каза по-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Нашата страна до момента стои много добре и причините са няколко. Първо това е политическо решение, защото мерките, които се взимат, са решения на Министерски съвет (МС). Оперативният щаб, който сме една тясна група от специалисти, обсъждаме тези мерки ежедневно. Почти всеки ден имаме срещи с членове на МС, виждаме какво се прави в съседните страни и другите европейски страни. Мерките, които ние взехме, и които не бяха крути, защото няма полицейски час, няма забрана за излизане от къщите, бяха взети навреме", подчерта той.

По думите му това е причината в момента държавата ни да бъде с най-малко заразени и най-малко смъртни случаи.

"Нашите притеснения, които предадохме на политическото ръководство, бяха свързани с това, че ако хората тръгнат да се събират и да празнуват заедно Цветница и Великден, ще стане опасно. Един малък процент от българите направи така, че намери начин да напусне София и да се събират семейно", заяви Кантарджиев.

Според него в нашата страна повечето хора са дисциплинирани и спазват мерките.

"Църквата не е причина за увеличаване броя на заразените. Ако има такова, то ще бъде заради неспазване на мерите", каза още той.

Новините от днес и със задна дата