петък, 3 април 2020 г.

Борисов: Когато 3 дни поред намаляват болните, тогава ще променим мерките

Бойко Борисов подкрепи въвеждането на най-строгите мерки срещу ...
Когато три дни поред има намаляване на болните от коронавирус, тогава ще бъдат облекчени наложените мерки. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на Медицинския експертен съвет в Министерски съвет.

"Вчера се тествах за пореден път, щото прочетох, че удължаваме извънредното положение, щото съм бил болен и съм искал да се скрие. Идиоти абсолютни. Дай боже, три дни да имаме намаляване на болните, рязко ще издърпаме мерките назад. Но единственото доказано, световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И затова го правим. И по тази точка няма никаква точка с професорското тяло и неговия дух", заяви Борисов.

Той бе категоричен, че в момента колкото и да губи икономиката и колкото да не им се седи на хората вкъщи, тези дни са критични.

"Следващите 2-3 седмици ще бъде пикът на заразата у нас. Все по-тежко ще става. Да се мобилизираме сега, а когато минат 3 седмици и минем платото, ще отидем на тези по-леки мерки. Но ние все още нямаме този пик, като в другите държави, болниците да връщат болни и да няма как да ги поемат", допълни премиерът.

Борисов уточни, че по отношение на тестовете има пълно единодушие между членовете на Медицинския съвет и Националния оперативен щаб.

Експертите приемат, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи.

Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади, коментира премиерът.

На въпрос притеснен ли е от безработицата, Борисов отговори положително, но уточни, че в момента е по-притеснен за здравето на хората.

Новините от днес и със задна дата