петък, 10 април 2020 г.

Ананиев разписа заповедта за удължаване на мерките до 13 май

Министърът на здравеопазването Кирил Анание разписа заповедта, с която противоепидемичните мерки в страната се удължават до 13 май.

Решението бе гласувано в Народното събрание на 3 април със 122 гласа "за", 47 против и 7 въздържали се.

Удължаването на извънредното положение скара депутатите. Левицата поиска от управляващите да направят анализ на ефекта от ограничителните мерки досега. Според тях извънредното положение трябва да е до края на април.

Искането за удължаване на извънредното положение у нас бе на здравния министър Кирил Ананиев, като бяха взети предвид препоръките на Националния оперативен щаб.

Извънредното положение започна на 13 март и първоначално трябваше да продължи 1 месец – до 13 април.

В мотивите за удължаването на мерките правителството посочи, че измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. А натискът върху здравната система можел да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация.

Правителството отчете и че Европа в момента е континентът с най-много случаи. През следващите седмици се очаква страните от Европейския съюз да достигнат максималния капацитет на здравните си системи, мотивира се в началото на месеца кабинетът.


"Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет", смятат управляващите. 

По последни данни към 17.00 часа на 10 април в България има 635 потвърдени случая на COVID-19, 25 починали и 54 излекувани.

1 631 310 души са заразените с коронавирус в цял свят. Починали са 97 264 души, а 365 722 са възстановилите се от COVID-19. Най-тежко е положението в САЩ - 473 093 заразени и 17 836 починали. Следват Испания, Италия, Германия и Франция. След тях се нарежда Китай с 82 941 заразени и 3 340 починали.

Новините от днес и със задна дата