понеделник, 13 април 2020 г.

СЗО: Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип

Новият коронавирус е десет пъти по-смъртоносен от вируса, причиняващ грип А (H1N1), известен като "свински грип", появил се през март 2009 г. в Мексико. Това съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на виртуална пресконференция от Женева, цитиран от Франс прес.

"Данните, събрани в няколко държави, ни дават по-ясна картина на този вирус, на неговото поведение и за начина, по който да го спрем. Знаем, че коронавирусът се разпространява бързо и че той е 10 пъти по-смъртоносен от вируса, причинил грипната пандемия през 2009 година", обясни Гебрейесус. 

Ако пандемията от новия коронавирус е отнела живота на 115 000 души в света от появата му през декември в Китай, по официални данни, установени от АФП въз основа на официални източници, грипът тип А (H1N1) е отнел живота на 18 500 души, според СЗО. Медицинското сп."Лансет" обаче изчислява, че броят на починалите е между 151 700 и 575 400.

Пандемията, провокирана от вируса А (H1N1), доведе до масирани кампании за ваксиниране. По-късно западните държави, особено европейските, и СЗО бяха критикувани за прекомерна мобилизация, понеже всяка година сезонният грип отнема живота на между 250 000 и 500 000 души, според СЗО.

Ръководителят на Световната здравна организация заяви, че в крайна сметка ще е необходимо разработването и разпространението на сигурна и ефикасна ваксина, за да се прекъсне напълно предаването на заразата.

За момента СЗО не разполага с доказателства, че лекарства срещу малария, като хлорохин и хидроксихлорохин, са ефективни в борбата с коронавируса, каза директорът на програмата на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън.

Райън съобщи, че още се чакат резултати от изпитания, които в момента се провеждат.

Новините от днес и със задна дата