сряда, 22 април 2020 г.

Полицейски шеф осъди Волен Сидеров за 1000 лева

                                            Снимка: БТА
Бившият шеф на "Охранителна полиция" Борислав Муеров, който сега оглавява полицията в Габрово, осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров да му плати обезщетение от 1000 лева, съобщи "Лекс".

Муеров е завел частичен иск от 1000 лева за непозволено увреждане, като част от 20 000 лева, които претендира за причинените му неимуществени вреди от обидни думи от страна на Сидеров.

Делото в Софийския районен съд (СРС) се проточи почти 5 години, тъй като дълго лидерът на "Атака" не можеше да бъде открит. Жалбата на полицая пък е провокирана от поведението на Сидеров по време на предизборния митинг на партията му на 20 октомври 2015 г. пред Министерския съвет.

Тогава Муеров ръководи охраната на събитието, а в интернет още могат да се видят записи как Сидеров и съпартийците му са наобиколили униформения и лидерът на "Атака" го обижда. По делото също е прегледан запис, на който е направена и експертиза. От нея съдия Мария Карагьозова стига до извод, че Сидеров отправя към Муеров са следните реплики:

"Вие сте престъпник в униформа, може би"; Може би сте бандити"; "Защо прилагаш полицейско насилие?"; "Не ме удряйте, не ме блъскайте, вие сте свикнали да удряте и блъскате патриоти, а престъпниците да ги галите"; "Може да сте бандит в униформа"; "Вас са Ви назначили тези мафиоти, които сега управляват България"; "В момента нарушавате закона, това са полицаи нарушаващи закона"; "Защо блъскате и биете моите колеги, искате сблъсък, така ли?"; "Там в полицията сключвате ли гей бракове само да ми кажеш?"; "На такъв ми приличаш"; "Време е да събирате парите от наркотрафикантите".

Съдия Карагьозова обаче приема, че всички изрази без последния, не са обидни, защото представляват зададени въпроси, изказани мнения и оценки или се отнасят до трети лица.

"Като обиден израз, накърняващ честта, достойнството и доброто име на Борислав Муеров, съдът счита единствено следният: "Време е да събирате парите от наркотрафикантите". Това е така, защото разпространяването на наркотични вещества е престъпление, а употребеният израз обективира съждение, че ищецът Муеров като част от българската полиция осъществява забранена от закона дейност", пише в решението на съда.

Съдия Карагьозова подчертава обаче, че макар и само един, обидният израз има силно негативно съдържание, защото е в противовес с основните дейности, вменени на МВР и служителите му по разследване на престъпления, контролна, превантивна, охранителна, оперативно-издирвателна дейност и други, свързани с опазване на законността и правовия ред в държавата.

Съдът приема, че искът трябва да се уважи в пълния му размер от 1000 лв., като се мотивира и с показанията на свидетели, според които след митинга Муеров се чувствал некомфортно пред семейството и колегите си, бил разочарован, обиден и унизен от думите и поведението на Сидеров.

Показания по делото са дали и близки на лидера на "Атака" и настоящ общински съветник в София, според които пък поведението му било провокирано от проявена полицейска агресия на събитието. След него Сидеров издирваше Муеров и настояваше за неговото уволнение, но последствия за полицая нямаше, а и съдът също не е открил данни полицаите да са превишили правомощията си.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

В момента лидерът на "Атака" и общински съветник е разследван за закани към полицай и прокурор, както и за призивите му към хората да празнуват масово Великден в разгара на разпространението на коронавируса. Сидеров дори беше задържан за 24 часа миналата седмица, след което прокуратурата му определи парични гаранции по различните обвинения за общо 100 000 лева.

Миналата година той беше осъден да плати солидарно с "Атака" 15 000 лева на телевизионния продуцент Магърдич Халваджиян за обидни и клеветнически твърдения. Преди време Сидеров беше осъден да плати 50 000 лева и на Бойко Борисов за непозволено увреждане заради негови изказвания за изнасяни със самолети пари в чужбина.

Срещу Сидеров имаше заведени и 5 наказателни дела за хулиганство, но той се призна за виновен по тях и беше наказан с общо 2 години пробация.

Борислав Муеров пък е дългогодишен шеф в СДВР, който през април миналата година пое ръководството на полицията в Габрово, месец след конфузната ситуация с протеста в София, при който полицаи се самообгазиха с лютив спрей. Тогава той оправда действията на полицаите и обясни неловката ситуация с внезапно обърналия се вятър.

Новините от днес и със задна дата