неделя, 15 март 2020 г.

Осем нови случая на COVID-19 в България, внимавайте с парацетамола


Осем нови случая на инфектирани с COVID-19 има у нас. Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Общо инфектираните в България са 51, от които двама са починалите.


Във ВМА днес са изследвани 83 проби, шест са положителни, в националната референтна лаборатория са изследвани 51 проби, две от тях са положителни. Сред тях е и тази на пациента от Варна. В морската столица има 12 изследвани, а в Стара Загора - 16. Всички са отрицателни. Във ВМА има настанени 10 пациенти, в белодробната болница - 5, в Пирогов - 1, в Александровска болница - 1, в Плевен - 4, в Габрово - 2 и един във Варна.
Пациентът от морския град е заминал за Бергамо, след което е пътувал за Барселона. После се е върнал до София отново със самолет, и със сухоземен транспорт е пътувал до Варна. След като се е прибрал, веднага се е явил в болница, обясни Мутафчийски. Посочено беше, че заради този пациент държавата ще ангажира голям ресурс, за да установи всички, които са били в контакт с него.
"Спрени са плановите операции, женските консултации, детските ваксинации, свижданията", каза още Венцислав Мутафчийски.
"Апелът е да не се разхождат свободно тези пациенти. Това е, защото имаме 10 пациенти, които си стоят вкъщи, а от ВМА имаме телефонна връзка с тях. Не могат да бъдат приети всички. Трябва да са в средно-тежко или тежко състояние", каза той.
Медицината е основана на доказателства, а не на предположения. Така председателят на Националния оперативен щаб коментира информации за лечение на COVID-19 с различни медикаменти. Парацетамолът е най-големият враг на черния дроб, посочи проф. Венцислав Мутафчийски и обясни, че предозирането може да доведе дори до необходимост от трансплантация.
Професорът призова да се внимава при употребата на лекарства и да се следи активното вещество във всяко от тях, особено при деца. Колкото до по-строгите мерки, които той предложи снощи, стана ясно, че дискутирането по тях продължава, но за да бъдат приети, ще трябва решение на Народното събрание.
Намериха се хора, които във времената на пандемия решиха да си играят с човешките страховете и пуснаха слуха, че Нурофенът и редица противовъзпалителни средства влошават състоянието на болните от коронавирус.
Оказа се, че това е напълно фалшива новина, пише DarikNews.

Припомняме, че първоначално беше обявено, че предупреждението е направил френският министър Оливие Веран в личния си профил в социалната мрежа. 
 
Оказа се, че профилът му е бил хакнат и някой друг е всял паника в хората от негово име. Фалшивата информация бе съобщена от в. "Фигаро" и с бърза скорост беше тиражирана и от други медии, включително и български.
Хората трябва да се успокоят и да не хукват към аптеките за парацетамол, категорични са и българските лекари.

Новините от днес и със задна дата