сряда, 18 март 2020 г.

Разследват фейсбук администратор за фалшиви новини за COVID -19


Разследване срещу администор на Фейсбук страница е започнало под надзора на Районна прокуратура – Велико Търново. Служителят е заподозрян в разпространение на неверни сведения за тревога свързана с COVID-19, съобщиха от държавното обвинение.

На 13 март 2020 г. във фейсбук страница под име „МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов“ лицето е предало неверни съобщения за тревога, което представлява престъпление по чл. 326, ал 1 от НК.
Законът предвижда, че лицата, които предават по радио, телефон или друг начин неверни провиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, могат да понесат наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 000 лева.
Само преди дни студент от Медицинския университет в Пловдив бе задържан за 24 часа за разпространяване на невярна информация за укриване на болни от коронавирус в учебното заведение.
Той е на 22 години, роден е в Бангладеш и е гражданин на Великобритания. В социалната мрежа на Медицинския университет той е публикувал невярна информация, че е присъствал на заседание на ръководството на учебното заведение, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

От Медицинския университет категорично отрекоха да има данни за заразени с коронавирус. 

Новините от днес и със задна дата