петък, 13 март 2020 г.

Фейсбук" премахна 203 акаунта заради чуждестранна намеса на Русия


Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света Фейсбук съобщи, че е премахнала общо 203 страници и акаунти от Инстаграм и Фейсбук заради съучастие в чуждестранна намеса от Русия в платформите ѝ, насочена срещу граждани на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фейсбук съобщи, че акаунтите често публикували американски новини и се опитвали да привлекат последователи чрез теми, които включвали история на чернокожите, мода и постижения на афроамериканци, новини за известни личности и проблеми на ЛГБТ общността.
В свой пост Фейсбук подчерта, че дейността не е била съсредоточена върху изборите, популяризиране или оклеветяване на политици.
Преди дни Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг съобщи, че социалната мрежа увеличава усилията си за борба срещу свързана с новия коронавирус дезинформация, като предоставя на Световната здравна организация (СЗО) възможност за безплатна реклама.

Фейсбук вече предприе други мерки срещу фалшиви новини и дезинформация за коронавируса, сред които бяха премахването на неверни твърдения и конспиративни теории, както и насочването на потребителите към сайтовете на СЗО или местните здравни власти за получаване на най-нова информация.

Новините от днес и със задна дата