вторник, 24 март 2020 г.

Бойко Борисов обяви икономическите мерки на правителството, отпускат се милиарди (видео)

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов дава извънреден брифинг в Министерски съвет, на който обявява икономическите мерки, които правителството взема за справяне с кризата с коронавируса.
Ето какво съобщи той:
- Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР.
- За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. В това число, капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити.

- 200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.
- Отделят се и разходи за изплащане на помощи запазване на работни места в засегнати сектори при схемата - 60% от заплатите ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите, ако не уволняват работниците. Мисля, ще надминат 1 млрд. лева тези средства.
- Отлагаме неплащането на данъци (финансовият министър уточни, че става дума за корпоративни данъци, не за ДСС - б.р.) до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната.
- Утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери.
В отговор на въпрос премиерът заяви, че накрая на месеца ще се разбере какви са досега загубите за бюджета заради коронавируса.
"Това ще се види като почнем да плащаме, тогава ще знаем колко е загубила икономиката и като видим колко е износът, но съм сигурен, че са огромни числата. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме немската или френската икономика. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем. Банковата система трябва да държим свежа и здрава, никой няма да си убие клиента, след три месеца - сега като го убиеш, кой ще ти върне кредита?", каза той.

И подчерта:
"Зимният туризъм около 15 март приключва. Те големите пари в туризма вече са ги взели. Помните ли големите пари за куверти по Коледа и Нова година? Сиреч, че мазнинка имат. За летния туризъм - имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки".
"Две са ни целите - да запазим възрастите хора и тази относителна свобода на движение, която ни позволява икономиката да съществува и да не затваряме предприятия, да има работа за младите. Следващата стъпка в борбата с епидемията е да не се разреши да се излиза и тогава, ако това продължи до края на юни, ще бъде много тежко", каза още Борисов.
Той заяви още, че няма да има Икономически съвет, както поискаха от бизнеса, като обясни, че има орган за тристранно сътрудничество. По повод на мерките на правителството в подкрепа на бизнеса премиерът коментира, че някои хора си ги представят, че в края на седмицата финансовият министър минава и дава на всеки пари, като изтъкна, че разпределението на средствата от държавата ще става по прозрачен и публичен начин.
Борисов коментира и темата с бързите тестове, около чиято достоверност има спорове и за които Кризисният щаб заяви, че засега не ги използва, защото дават фалшиви резултати.
"Няма учен по света, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързите тестове. Питах израелския премиер лично пред още 6 премиери и той каза: Няма бърз тест сигурен, нашите институти в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмица няма да могат и те да създадат". Вчера ЕК прави обща поръчка, ние сме заявили 1 млн. тестове. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел, комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар, ще купят и предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, сигурен или качествен. Мисля, че това е едно добро Соломоновско решение, всички в ЕС ще купим един и същи", каза Борисов.
Той съобщи, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати.
Министър-председателят говори и за възможността армията да се включи при необходимост при изпълнението на мерките по време на извънредното положение.
"За всички, които се шегуваха с тази пандемия, животът ни поднася изненади. Полският премиер изведе на улицата военните, които да контролират излизането на хората. И в други държави вече го правят. А ние не го правим още, за да се спасим от критики, внушения и претоварване на жандармерията и полицията по този брутален начин, в този сняг те са навън. Аз съм убеден и, че военните ще питат: Защо да не помогнем на нашите колеги?", коментира той и за пореден път заяви, че управляващите не са забавили мерките и един ден.
Борисов бе категоричен, че Оперативният щаб се справя отлично.
"Перфектни са! Нямам нито една забележка към тях, мисля че обществото - също. Когато българското общество започне да пуска шеги и закачки за някого, това означава, че най-малкото, са взели вниманието на хората. Мисля, че имат и доверието на хората", посочи той и сподели как всички четат за ген. Венцислав Мутафчийски във Фейсбук.
Финансовият министър Владислав Горанов пък заяви, че мерките, предприемани от ББР и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките. И изтъкна:
"Трябва да се опитаме да успокоим както гражданите, така и бизнеса. Но, моля ви се, от една седмица сме в тази криза, представите си, че в момента бяха коледните празници и между 21 декември и 5 януари никой не работи. Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки, но все пак говорим за първата седмица от една криза, която ще продължи, дай Боже, 7-8 седмици. И нека всеки бизнесмен да си направи добре сметката дали с лека ръка се отказва от своите работници и служители, защото ако аз съм един работник, който до вчера е търсен с лупа и набързо ме изритат, несъобразявайки се с възможностите , които държавата предоставя, аз на следващия ден никога няма да се върна при същия работодател. При положение, че доскоро искаха да внасят от всякакви екзотични дестинации работници и едва ли не да ги заселваме насила и да им правим къщи..."
Пресконференцията беше предавана на живо:

Новините от днес и със задна дата