четвъртък, 5 март 2020 г.

Инфекциозните отделения у нас са пълни, няма положителна проба за коронавирус


Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни. Към този момент няма регистриран случай на коронавирус у нас. Това обяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на традиционната пресконференция на Националния оперативен щаб.

"Пробите, които са изследвани в трите предназначени за това лаборатории, са отрицателни за коронавирус. За пореден път беше осъществен междулабораторен контрол. За последното денонощие във ВМА са приети още 11 души, които ще бъдат тествани. Освободени са двама след изтичане на определения период на карантина", обясни той.
"Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни. В Благоевград няма нито едно свободно легло. Ще изпратим писмо до съответните служби, които отговарят за болничното лечение, за да се уточни с какви средства разполагаме, ако коронавирусът дойде и у нас. Ако се наложи, ще се претрансформират отделенията. Във Военна болница също е изчерпан капацитетът от легла. Имаме още 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника. Тестовете са достатъчно, изследват се болните с доказани методи, каквито се използват във всички страни", добави още Мутафчийски.


"Най-уязвимите групи на грипа тип "Б" са децата и младите хора до 29-годишна възраст, обяви проф. Тодор Кантарджиев. - Това е обикновен сезонен грип. На всеки пет години се явява една грипна епидемия, доминирана от този грип "Б" в България. Това преди 40 години не ни беше известно. Мислихме, че 90% от инфекциите са грип "А". След отминаване на бързо нарастващата и бързо отминаващата грипна вълна у нас, сега имаме отново увеличаване на средната заболеваемост за страната. Последната седмица доказаните грипни щамове при хора с тежки инфекции на дихателната система са 12 пъти повече грип "Б" от грип "А"."

В областите Варна и Бургас заболеваемостта е почти толкова голяма, колкото през пика на грипа.

Новините от днес и със задна дата