понеделник, 2 март 2020 г.

Забраняват колетите с домашно сирене и суджук

 istock
Куриерските фирми вече не позволяват изпращането на домашна храна без етикет в чужбина.

Причината са изисквания на международните пощенски оператори, с които работят в рамките на ЕС.
Дори да опаковате добре храните, куриерската компания ги отваря и проверява. И ако установи, че това са храни без опаковка и етикет, на който да са посочени данните на производителя и срока на годност, ви я връща.

Забраната важи за Румъния, Гърция, Германия и другите държави-членки на ЕС, както и до трети страни.

Така се гарантира, че не се пренася нелегална стока или други вещества, маскирани като домашна храна.

Същото правило се прилага, ако получавате колет от чужбина с хранителни стоки. Това е така, заради възможността да се внесат болести като африканска чума по свинете, която се пренася чрез заразено свинско месо.
Всички колети, които се пращат по пощата или с куриерер, вече се отварят за проверка дали в тях има акцизни стоки като вино и ракия без бандерол.

Причината е, че от 1 януари са в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта.


Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка.

Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите.

Новините от днес и със задна дата