понеделник, 2 март 2020 г.

Погват шофьорите с мръсни номера на колите, а глобата никак не е за подценяване

 БГНЕС
Пътна полиция започва засилени проверки на шофьорите, които карат с мръсни регистрационни табели.

От началото на годината са глобени 700 души за такова нарушение, като санкцията е 50 лева. Това обобщи на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от  „Пътна полиция“.

Именно зачестилите случаи провокирали и акцията на Пътната полиция в цялата страна, която ще продължи до края на седмицата. Засилените проверки ще има и през целия зимен период.

От КАТ обясняват, че именно по регистрационните табели техническите средства хващат нарушенията за превишена скорост.

При пътен инцидент също се подава сигнал по регистрационната табела и за целта трябва да се разчитат символите и буквите по нея. 

Все пак от полицията ще бъдат толерантни към шофьори, които се прибират от дълъг път в лоши метеорологични условия и няма как да почистят своите регистрационни номера. Безкомпромисни ще бъдат обаче към нарушители, които умишлено карат с мръсни номера.
Да бъде „замърсен“ регистрационният номер означава да не могат да се разпознаят буквите и цифрите и да не са видими за останалата част от участниците в движението.

Крушарски не се ангажира с категоричност да каже дали хора умишлено крият номерата си, за да избегнат камерите пои пътя, но отбеляза, че това е било част от мотивите, с които се е стартирала акцията.
 „Именно това е нещото, което провокира и тази операция – да бъдат засечени и тези нарушители, които дори и да са го направили умишлено, да можем да ги санкционираме и принудим да почистят своите регистрационни табели, защото на улицата спирайки го полицаят, освен че го глобява, го задължава и да изчисти регистрационната си табела, за да продължи своя път“, обясни той.


Акцията ще продължи до края на седмицата.
„Но регулярно колегите до края на зимния период, съобразявайки се с метеорологичните условия, ще продължат да проверяват и за този тип нарушения“, посочи инспекторът.

Новините от днес и със задна дата