понеделник, 9 март 2020 г.

Лекарят от линейката, превозила първия пациент с коронавирус в Румъния, е заминал за България


Ситуацията с разпространението на новия коронавирус е в центъра на внимание на румънския печат, след като в страната бяха регистрирани 15 случая на заразяване.
В. "Адевърул" пише, че екипът на линейката, която е превозила първия пациент с коронавирус в Букурещ, не е носил защитно облекло и е в риск от заразяване. Медицинската сестра е поставена в изолация при домашни условия, но лекарят от линейката е заминал за България, посочва "Адевърул", цитиран от БТА.

Първият пациент с коронавирус в румънската столица е 49-годишен мъж, който се е прибрал от Рим на 29 февруари.
"Адевърул" пише, че медицинският екип на линейката не е носил защитно облекло, тъй като подозренията били, че пациентът има колит. Мъжът повръщал и имал температура, не кашлял и нямал затруднения в дишането, разказа пред в. "Либертатя" шефът на Бърза помощ в трети сектор на Букурещ Виктор Зота. Пациентът бил откаран в инфекциозната болница "Матей Балш", където са му били взети проби и се е прибрал при семейството си. В събота в 17,00 ч. резултатът от теста за коронавирус е излязъл положителен и са предприети съответните действия. Медицинската сестра е била поставена в изолация в домашни условия, но междувременно лекарят от линейката бил заминал за кратък отпуск в България, пише "Адевърул".

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат заяви вчера, че лекарят от линейката ще бъде подложен на съответните мерки в страната, в която се намира, а ако се прибере в Румъния - ще бъдат наложени мерките, предвидени от румънските власти.
"Ние се надяваме, че са спазили хигиенните изисквания. Ако са ги спазили, рисковете да са заразени са малки. Съжалявам, че се е стигнало до подобна ситуация с тях, но пациентът не е отговарял на дефиницията за случая. (...) Подобни неща стават навсякъде по света", заяви вчера д-р Раед Арафат по адрес на медицинския персонал от линейката. Той допълни, че защитното оборудване ще бъде "тотално похабено" неоснователно, ако се използва за всеки пациент, повикал линейка.
В. "Гъндул" съобщава, че днес в 12,00 ч. спират полетите от и към Италия. Румъния затваря въздушния трафик към и от Италия от страх от коронавируса, обяви снощи министърът на вътрешните работи Марчел Вела. Мярката ще бъде в сила за период от две седмици.
В. "Ромъния либера" пише, че компанията за градски транспорт в Букурещ ще увеличи броя на превозните средства, за да избегне събирането на много хора в автобуси и трамваи. Допълнителни мерки се взимат и в метрото, посочва изданието.
"Адевърул" съобщава за проверка в окръг Горж на хора, поставени в изолация при домашни условия заради коронавируса. Проверката установила, че едно от лицата не е било на посочения адрес. В резултат ще му бъде наложена глоба между 10 000 и 20 000 леи (4065 лв. - 8130 лв.), пише вестникът.
Държавният секретар в министерството на здравеопазването Хорациу Молдован съобщи вчера, че пет-шест човека вече са били глобени със суми между 10 и 20 хиляди леи, след като не са съобщили на властите, че пристигат от зони, засегнати от коронавирус.
"Евениментул зилей" пише, че "коронавирусът е отървал временния лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку от конгреса". Забраната за публични събирания с над 1000 присъстващи засяга предвидения за 21 март конгрес на социалдемократите, който ще трябва да се отложи, пише "Евениментул зилей". Това обаче ще предостави повече време на Марчел Чолаку да преговаря за подкрепа с местните лидери, посочва изданието./ Източник:dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата