сряда, 11 март 2020 г.

Д-р Ангел Кунчев: Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той ще е навсякъде около нас


Картината с коронавируса както в света, така и в България се променя непрекъснато - не към добро. Това заяви главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев в Плевен, след участието си в заседание на оперативния щаб, създаден във връзка с противодействие разпространението на заразата.

Както е очевидно за всички, макар и по различен модел - дали Италия и Испания, по най-лошият сценарий, дали Германия и Англия, по сравнително по-добър, но всички страни вървят по този път, уточни той. От тази гледна точка Плевен е една крачка пред всички и от опита, който натрупахме тук, дори само за 48 часа, трябва да си направим изводи и ние сме ги направили, подчерта д-р Кунчев.
"Първо за това че колкото и да се налагат мерки за карантина за ограничаване на разпространението, това не трябва да затруднява дейността на лечебните заведения, не трябва да спира достъпа на гражданите до спешна помощ. Но към гражданите апелът ми е да търсят спешна помощ основно през общопрактикуващия си лекар и да отлагат всичко, което може да бъде отложено", подчерта д-р Кунчев.
Той посочи, че се вижда и ситуацията в Пирогов, че са необходими няколко часа за преустройство на работата, за концентриране върху положителните случаи, върху контактните, които се наблюдават на място, което да е безопасно за всички, както и за цялостна дезинфекция на лечебното заведение, след което то да продължи да работи с нормалните си функции.

Кунчев посочи, че мерките за противодействие за трите области и останалите ще бъдат диференцирани. "Като цяло мерките, които бяха предприети по-скоро по отношение на грипната епидемия, ще бъдат запазени в трите региона - София област, Плевен и Габрово, а във всички останали, ще стартира нормалният учебен процес, най-вече в училищата. Те не са особено рискови по отношение на коронавируса, поради спецификата на вируса. От тук нататък усилията трябва да бъдат насочени към най-рисковата група - това са възрастните хора, а тези мерки не са толкова медицински, колкото социални", отбеляза д-р Кунчев. По думите му винаги трябва да се спазва дистанцията при хората от около един метър. "Когато даваме разрешение за работа на кина, театри и други, ние изрично пишем, че трябва билетите да се продават през място и да го има този един метър разстояние. И ако е на закрито, и хората са над 250 души, да не се провежда", посочи той.
Щабовете според него ще вземат решения за отделните места за ваканциите, но смята, че няма да бъдат удължавани повече от тази неделя. "Няма основания за повече, това не е рисков контингент, животът не трябва да спре, каза експертът. По думите му трябва да свикнем да живеем с този вирус един два месеца, той ще е навсякъде около нас. "Не искам да плаша никого, но последни изследвания показват, че 65-70 процента от населението може да бъде заразено, което не значи, че човек ще бъде болен, че ще има нужда от медицинска помощ, че трябва да влиза в болница. В болница ще влизат тези възрастни хора, за които е ключово да получат необходимото лечение, а мерките на щаба са насочени точно към това - да имат готовност болниците да приемат такива хора и да им се осигурява добро лечение" отбеляза д-р Кунчев. Според него до голяма степен контактните лица в Плевен и Габрово вече са изследвани и пробите им са отрицателни. Изследва се и тази група на италиански работници, за да са спокойни гражданите на Плевен.

Попитан дали може да бъде открита лаборатория в Плевен за изследване за коронавирус д-р Кунчев заяви, че призивът му е всеки, който може да открива такава да го направи. "Очевидно е, че следващите няколко седмици търсенето на диагностика ще бъде много по-голямо. Няма лошо да се работи в лечебните заведения и с бързи тестове, защото са евтини. Ако един случай излезе положителен, той трябва да бъде потвърден от референтна лаборатория, но този скрининг облекчава много работата. Според мен всеки университетски център, не само може, той е длъжен да направи такава лаборатория", подчерта д-р Кунчев.
В Плевен ректорът на университета проф.Славчо Томов и директорът на университетската болница "Д-р Странски" доц.Цветан Луканов заявиха, че обсъждат възможност да бъде разкрита такава лаборатория. Нуждаят се от подкрепата на здравното министерство.

Новините от днес и със задна дата