сряда, 11 март 2020 г.

Парламентът одобри ново разузнавателно звено срещу терористични хибридни атаки


С 93 гласа "за", 19 "против" и 25 въздържали депутатите приеха на първо четене предложения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавната агенция разузнаване (ДАР). В мотивите на вносителите се посочва, че с предложения проект се допълват разузнавателните дейности на ДАР по отношение на хибридните атаки и асиметричните рискове и заплахи, предаде БТА.

В преходните и заключителни разпоредби са предвидени изменения и допълнения в други закони. Със Закона за противодействие на тероризма се предлага да се създаде междуведомствено контратерористично звено, в което да участват органи и структури на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" при Министерството на отбраната и Агенция "Митници" при Министерството на финансите.

Според вносителите междуведомственото контратерористично звено не дублира дейности на съществуващи контратерористични органи и не получава допълнителни правомощия.
С предложеното допълнение в Закона за движение по пътищата се дава право за ползване на специален режим на структури на ДАР и на служба "Военна информация" с цел да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки.
Иван Иванов от БСП за България коментира, че от левицата няма да подкрепят този законопроект. Той посочи, че законопроектът минава по "бърза писта", тъй като е предложен от народни представители, вместо от Министерски съвет. От БСП отново обърнаха внимание на мнозинството от ГЕРБ, че с преходни и заключителни разпоредби се променят редица други закони. Иванов попита вносителите - Димитър Лазаров, Пламен Нунев и Красимир Ципов - дали има необходимост да бъде закрито военното разузнаване.
Лазаров отговори, че най-малкото може да се каже, че законопроектът минава по "бърза писта" и коментира, че явно целта на колегите му от БСП е да "всяват смут в службите".
Таско Ерменков от левицата заяви от трибуната, че не би желал притесненията, които изразява БСП по отношение на предлаганите от мнозинството законопроекти, да бъдат квалифицирани като внушение. Според него се създава впечатление, че промените касаят кадрови решения, които са нарочени. Той попита защо звеното за контрарузнаване е в ДАР, а не е в ДАНС?
"Става въпрос за създаване на нови звена. Би могъл МС да бъде вносител. Или има нещо, което много бързо трябва да бъде решено кадрово", коментира депутатът.
Таско Ерменков е бивш сътрудник на комунистическата Държавна сигурност, един от най - репресивните органи на авторитарния режим на Тодор Живков. А самата ДС беше на подчинение на руската КГБ, както уточнява в свое интервю самият Живков. 

Новините от днес и със задна дата