неделя, 29 март 2020 г.

Управителят на БНБ: Банковата ни система е стабилна и в добра кондиция

Как да ограбите банкомат: практически съвети от руски престъпнициБанковата система в България е стабилна, а вложителите трябва да са спокойни.  Това заяви в специално интервю за NOVA управителят на Българската народна банка - Димитър Радев.

"Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви", каза той.

Той спомена, че очаква в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган да обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки.
В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити.
"Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", каза още Радев.
Съветът към хората с ипотечни кредити е да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ.
"Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск. ", успокои Радев.
През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в ефира на телевизията.
"Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд "Безработица", за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.
"Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза", предвиди Горанов.

"Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати", каза още той.
Финансовият министър коментира и мярката "60/40", която държавата предлага на бизнеса.
"Идеята на подобен тип механизъм не е да запази тези предприятия, които няма да могат да съществуват и които са толкова ударени от кризата, че няма шанс да оцелеят. Целта на мярката е да подпомогне тези, които искат да запазят своята заетост и виждат перспектива в следващите месеци", каза Горанов.
По думите му мярката се отнася за бизнеси, които искат да вложат собствен ресурс, да се възползват от подобна помощ и да подпомогнат работниците си. Според него тя не е за тези, които не искат да проявят солидарност и които не искат да оцелеят.
"Мярката е с грижа за работника, а не за бизнеса и бизнесът, които не иска да участва, не е задължен", смята министърът.

Новините от днес и със задна дата