неделя, 1 март 2020 г.

Медицински работници на шествие, искат си обещаното по-високо заплащане


С протестно шествие медицинските работници напомниха за неизпълнените обещания на властта. Те настояват за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.
Този път недоволните се заканиха, че протестът им ще бъде безсрочен.

Шествието тръгва от столичната болница "Пирогов", като крайната цел е Министерски съвет. Сборният пункт на протеста, който ще продължи пред сградата на здравното министерство и на Министерски съвет, не е случаен. Sъс заставането си пред спешната болница медицинските сестри изразяват съпричастност към своята колежка сестра Бойка Атанасова, която е с административно наказание заради присъствие на протест. Част от медиците планират да направят палатков лагер под прозорците на правителството.
От Синдиката на медицинските специалисти твърдят, че обещаното вдигане на заплатите им не е станало факт, въпреки допълнително отпуснатите 200 млн.лв. От 1 януари основоното възнаграждение трябваше да порасне до 950 лв.
На много места в страната това не се е случило, завиха протестиращите.
На 1 март се навършва една година от началото на протестните действия на медицинските работници. Сега, те казват, че ще останат безсрочно под прозорците на властта в палатков лагер.
Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева каза, че държавата не е изпълнила исканията им. Илиева, която заради участието и инициирането на протести беше уволнена, показа заповед на Министерски съвет, с която се уведомява лечебно заведение във Видин, че заплатата на сестрите там става 670 лева, цитира Дарик Радио.
"Нашата професия е на изчезване. Тази година е обявена за година на медицинската сестра и акушерката. През тази една година минахме през всички институции в държавата. За съжаление не намерихме решение на нашите проблеми. Затова днес излизаме за пореден път на протест", каза Илиева.

Тя уточни, че заедно с досегашните си искания, сега настояват и професията им да стане защитена; медицинските специалисти да излязат от зоната на търговията; здравеопазването да е въпрос на национална сигурност и заплатите им да не зависят от броя на преминали пациенти.
"Исканията са същите. Очакваме срокове и решения. Не искаме повече срещи с никого. Те знаят какво искаме. Въпросът е как ще решат проблемите и дали имат желание за това", заяви тя.
Независимо от заплахата да бъде уволнена, санкционирана заради протестите сестра Бойка Анастасова и този път е там и е категорична, че няма да спре да се бори за правата си. Пред нас каза, че не се притеснява от уволнение, защото уменията, които има, никой не може да ѝ оспори и отнеме.

Новините от днес и със задна дата