петък, 20 март 2020 г.

Иван Гешев: Опасявам се, че времето ни изтича, може да се окажем в италианския вариант

Снимка: БТА

"За втори път призовавам за радикални мерки, каквито искат лекарите в страната. Опасявам се, че времето ни изтича и че трети път, когато призова, вече ще е късно и можем да се окажем в италиански вариант".

Тези опасения изрази главният прокурор Иван Гешев пред БНР. Така той подкрепи искането на медиците за радикални мерки срещу коронавируса.
Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с предложение за засилване на ограничителните мерки срещу COVID-19. Медиците настояват да бъде въведена забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София.
"Запознат съм с призива на софийските лекари и абсолютно ги подкрепям. Напоследък ми се обаждат лекари от цялата страна и мнението ми е, че цялото лекарско съсловие е за радикални мерки. За такива мерки призовах и аз още във вторник в Народното събрание. Те са от компетентност, разбира се, на правителството и на НС. Призовавам политиците да не се занимават с дребно политиканстване, а да се вслушат в гласа на лекарите, защото те ще бъдат на първа линия, ако се развият негативно нещата. Когато ние сме болни, отиваме при лекар, не при политик", каза още главният прокурор.
Той призова политиците да покажат отговорност към тези, които са ги избрали, и да направят всичко възможно, за да защитят българските граждани, българската държава, а и собствените си семейства.
По-късно и от БЛС предложиха да се наложи пълна карантина на възрастните хора и да се въведе задължителен вечерен час на територията на цялата страна. Според тях, за да се ограничи разпространението на вируса, е необходимо и да се ограничи движението между градовете без основателна причина.

Новините от днес и със задна дата