сряда, 11 март 2020 г.

Най-големите заблуди за лечение на коронавируса в нета


С първите случаи на коронавирус у нас се появиха и различни идеи за лечение, повечето от които са митове и категорично нямат доказан резултат. Истина или лъжа е, че ракията, чесънът и самолечението с антибиотици убиват коронавируса?


По българските ширини упорито обикаля снимката на водещ от CNN, който уж твърди, че българската ракия е убиец на коронавируса. Може би щеше да е хубаво, ако беше истина, но уви.
"Ако на човек много му се пие ракия, може да намери всякакви поводи да пие", казва специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров пред БНТ.
Оказа се само колаж, направен от българи без никакви доказателства, че ракията е ваксина.

Митовете, както и прекалено многото факти в онлайн пространството, принудиха Световната здравна организация да говори за "инфодемия".
Терминът описва огромното изобилие от информация - както вярна, така и невярна, която обаче затруднява хората в усилието им да намерят надеждни източници. Няма нужда от страх, нито от неглижиране, а от адекватна информация.
Световната здравна организация разпространи някои от най-упорито обикалящите митове относно коронавируса: Лъжа е слухът, че пиенето на гореща вода е лековито, а нарязан лимон в чаша топла вода спасява животи.
Чесънът е добър за общото здраве, но няма никакви доказателства, че спира коронавируса, това твърди Световната здравна организация.
Домашният дезинфектант също не е добра идея, тъй като в него няма омекотител, който да предпази кожата от количеството алкохол.
Къпането с гореща вода също не означава, че човек е защитен от вируса. По-скоро би увредило кожата.
Сушенето на ръцете на сешоар за ръце или облъчването им на ултравиолетова лампа категорично не убива вируса.
Няма причина да се смята, че и студеното време може да убие новия коронавирус или друго заболяване. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5 ° C до 37 ° C, независимо от външната температура или времето.
Мит е и, че домашните любимци могат да разпространяват новия коронавирус. До този момент няма доказателства, че домашните любимци, като кучета или котки, могат да бъдат заразени с новия коронавирус, отбелязва СЗО.
Антибиотиците също не действат срещу вируси, а само срещу бактерии. Ковид-19 е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение.
Междувременно в интернет вече се продава лечение под формата на хомеопатия. Има продукти за всякакви състояния - от кашлица, през страх, до "състояния близки до смъртта.".
"Хомеопатията е начин за даване на нищо под формата на нещо", коментира доц. Атанас Мангъров.
Изглежда за човека няма универсално лекарство, освен едно.
"Да не се тика там, където има много хора, които могат да го заразят", съветва експертът.
А междувременно, както при всеки трус в държавата, и сега в социалните мрежи обикалят призиви за споделяне на икони и заклинания, които през годините уж предпазвали от епидемии, изтичане на лични данни и войни./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата