петък, 20 март 2020 г.

Забранява се използването на вендинг машини за кафе и топли напитки по улиците и в сгради


Днес кметът Димитър Николов и останалите членове на общински кризисен щаб дадоха редовния си брифинг. На него стана ясно, че вече има установено второ лице на територията на община Бургас, което е носител на коронавирус. Това е младо момиче, завърнало се от Англия на 16 март. Локализирани са контактите ѝ с други хора. Категорично са доказани само двама души. Установени са и пътниците, с които е пътувала в самолета, те са 74.
Всички са предупредени. От тях 6 пребивават на територията на Бургаска област, спазвайки карантина.
"Получаваме пълно съдействие от момичето и близките, които спазват карантина. Няма сериозни клинични отклонения в здравословното ѝ състояние", каза кметът.
В Бургас има 18 бедстващи грузинци, влезли през зелена граница у нас с автомобили, но в момента заради рестрикциите не могат да излязат. Те имат проблеми с обезпечаването на средства за преживяване. Оказва им се съдействие, съобразено с изискванията за безопасност. Очаква се да бъде организиран санитарен коридор за извозването им през Турция към Грузия.
"От днес се забранява използването на вендинг машини за кафе и топли напитки по улиците и в сгради. Преценено е, че техните собственици не могат да гарантират безопасното им използване", съобщи кметът Николов.
Препоръчва се на всички бургазлии да избягват използването на детските площадки и фитнес уреди на открито, въпреки че те се дезинфектират редовно.
Днес стартира раздаването на флакони с дезинфектант на домоуправителите, регистрирани на територията на община Бургас. Има налични засега около 200 бройки. Приоритетно се започва с най-големите жилищни блокове - 18-етажните с един вход.

100 диспенсъра с дезинфектант са поставени в автобусите от градския транспорт. По-рано с такива бяха снабдени медицинските заведения и големите търговски обекти в Бургас. 17 мобилни мивки с течен сапун са поставени за безплатно ползване на публични места в града.
"Решихме да наемем дрон с термокамера и съвсем скоро ще започнем да измерваме по този начин температурата на жителите на ромските махали, за да сме наясно какво е положението там", заяви кметът.
172 души са под карантина с днешна дата на територията на община Бургас. Има установени 17 отклонения от нея и тези лица са подадени към органите на МВР.

"Днес и вчера получихме достатъчно на брой предпазни облекла и маски от Националния кризисен щаб, за което им благодаря. Те се раздават на здравните заведения, като първи приоритет е УМБАЛ. През последните дни постъпленията в общинския бюджет съществено намаляха, но ние сме въвели нова форма на разплащане - само по приоритети, свързани с извънредното положение. Мисля, че по този начин ще се справим за по-дълго време напред. Ние помагаме и на здравните, и на социалните заведения. Затова не трябва да се стига до момент Общината да изпадне в неплатежоспособност. Засега такива рискове няма", каза още кметът.
Община Бургас изготви свои предложения за подкрепа на местния бизнес. Заедно с тези на общинския съвет те ще бъдат разгледани на следващото му заседание.

Ето какво съобщиха и останалите членове на общинския кризисен щаб:

* Доктор Георги Паздеров, РЗИ
Два случая са установени в Бургас, нямаме допълнителна информация, освен това, че и двамата пациенти са в процес на оздравяване. Изготвен е алгоритъм за действие на лечебните заведения за болнична помощ. Изготвен е алгоритъм и за извънболничната помощ, както и за общопрактикуващите лекари. Този алгоритъм ще бъде променян и актуализиран на 48 часа, ако ситуацията го налага. Изготвен е също така алгоритъм и план за преразпределение на легловата база в лечебната мрежа на цялата област. Той също ще бъде актуализиран при наличието на повече болни.

* Доктор Бойко Миразчийски - УМБАЛ - Бургас
Вчера на територията на УМБАЛ - Бургас е имало съмнителни хора - трима души, на които са взети проби, те са отрицателни, което е добре и за болницата, и за град Бургас.

* Доц. Велинов, Медицински факултет - Бургас
В лабораторията за генетичен анализ вчера постъпиха 6 проби, като всички са отрицателни. Имаме готовност и като оборудване, и като заредени диагностикови материали да продължим работата в генетичната лаборатория.

* Комисар Радослав Сотиров - ОД на МВР
От този момент е разпоредено на всеки един полицейски патрул по територия да се движи в съответната зона за отговорност и да призовава всеки един гражданин на Бургас и областта да се прибере вкъщи, ако няма някаква конкретна неотложна необходимост да посети болнично заведение, аптека или хранителен магазин. Затова умолявам дори и хората, които се чувстват здрави, да останат вкъщи и да си намерят някакви занимания. По отношение на ромското население регистрираме много завърнали се лица. Няма да позволя да има безредици. Няма да позволим хора, които до вчера са били някъде, да нарушат реда и спокойствието на останалите граждани. Засилено е полицейското присъствие именно в тази посока.

Новините от днес и със задна дата