понеделник, 30 март 2020 г.

Учен: Мерките срещу вируса в Италия не дават резултат, нужна е промяна в стратегията


Мерките, които Италия предприема срещу епидемията от коронавируса, не изглежда да дават резултат и тя трябва да промени стратегията си, като започне да създава центрове за отделяне на хората с вероятни симптоми на болестта от семействата им. Това заяви днес виден италиански експерт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Италия, която вече е с най-голям брой починали от COVID-19 в света, е в национална карантина от около 3 седмици, но въпреки това през последните три дни броят на новозаразените продължава да расте с по 5-6000 на ден. В петък бе регистриран пък рекорден брой от 919 смъртни случая, а след два дни цифрата бе пренебрежимо по-малка. Жертвите в страната вече са над 10 000, като над 60 от тях са лекари.
Андреа Крисанти, професор по микробиология в Университета в Падуа, каза в интервю за Радио Капитал, че много от новите случаи вероятно са на хора, заразени от членове на своето семейство у дома. Според него, вместо да казват на хората с леки симптоми да се самоизолират вкъщи, властите трябва да създадат центрове, в които те да бъдат отделяни от семействата си, както направи Китай, където започна епидемията през декември.
"Поставя ли някой въпроса: защо въпреки тези рестриктивни мерки броят на заразените расте? Задава ли се въпросът дали тези хора, които са болни вкъщи, не заразяват членовете на своите семейства?", пита ученият. "По наше мнение, заразяванията стават вкъщи", добавя той.

Крисанти бе в координационния щаб за борба с епидемията в богатата северна италианска провинция Венето, където от самото начало на епидемията в страната, през втората половина на февруари, започна масово тестуване. Това помогна да се идентифицират много случаи и да се ограничи инфекцията много по-успешно, отколкото в съседна Ломбардия, където бяха правени тестове само на хора с остри симптоми и само в болници.
Ломбардия досега е регистрирала 6360 починали от коронавируса - много повече от другите италиански области. Във Венето са регистрирани само 392 смъртни случая от вируса. В Ломбардия взривът на епидемията бе много по-голям от самото начало. Крисанти настоява подобен подход, като във Венето, да бъде приложен сега в национален мащаб.
"Трябва много по-настъпателно да идентифицираме онези, които се разболяват по домовете си - подчерта той. - Трябва да тръгнем по домовете им, да им правим тестове, да правим тестове на членовете на техните семейства, техните приятели и съседи и всички с положителни тестове да бъдат отведени, ако са достатъчно добре, в центрове за настаняване извън домовете им."

Шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели каза, че сегашният темп на увеличаване на заразените и на починалите не означава, че мерките на правителството са неефективни. "Без тези мерки сигурно щяхме да сме свидетели на много по-лоша статистика и нашата здравна система щеше да бъде в много по-драматично състояние", каза той пред репортери през уикенда.

Новините от днес и със задна дата