неделя, 1 март 2020 г.

Арестуваха главния редактор и журналисти на руската агенция „Спутник“ в Истанбул


Главният редактор на Спутник Турция Махир Бозтепе бе задържан в Истанбул, съобщава агенцията. Той е отведен в главната служба за сигурност, съобщава NOVA.

"Полицията дойде в офиса ни в Истанбул. Задържаха още един сътрудник. Още трима от вчера са в полицията в Анкара, след като националисти нахлуха в апартаментите им предишната нощ. Турция, какво е това?", пита Маргарита Симонян, главен редактор на „Русия днес“ и руския канал РТ.
По-рано Симонян съобщи, че вечерта на 29 февруари неизвестни се опитали да влязат в апартаментите на служители на "Спутник" в Анкара. Те викали националистически лозунги, обиди и заплахи и искали да разбият вратите. След като нападателите избягали, журналистите се обърнали към полицията, за да дадат показания.
След разпит от прокурорите, представителите на руската медия били задържани в полицията.
Руското външно министерство призова турските власти да се намесят и да помогнат за изясняване на всички обстоятелства около инцидента.
В нощта на 28 февруари пред руското генерално консулство в Истанбул се състоя антируски протест срещу влошената ситуация в сирийската провинция Идлиб. Според дипломатическата мисия протестиращите скандирали лозунги, обвиняващи Москва за смъртта на турските войници в северна Сирия.

Освен това в профилите на Генералното консулство в социалните мрежи се появиха коментари с директни заплахи срещу руските чуждестранни агенции в Турция. Охраната на руското посолство е засилена.
Малко по-късно журналистите от бюрото на руската информационна агенция Спутник бяха освободени, съобщиха на ТАСС близки на задържаните репортери, предава БТА.  Всички те бяха освободени, след като дадоха показания, каза събеседничка на ТАСС, отбелязвайки, че журналистите са напуснали Двореца на правосъдието.

Новините от днес и със задна дата