сряда, 11 март 2020 г.

Британската здравна министърка е болна от коронавирус, Турция съобщи за първи случай


Коронавирусът не пощади и хора заемащи високи позиции в държавите си.
Парламентарният заместник-министър на здравеопазването на Великобритания Надин Дорис е заразена с новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Дорис, която има важна роля в съставянето на британската стратегия за борба с коронавируса, се почувствала зле на 6 март. Вчера е било потвърдено, че е заразена с Ковид-19. Тя е поставена в изолация, като здравето й се подобрява.
Според в. "Таймс" 62-годишната заместник-министърка през последните дни се е срещала със стотици хора, включително с депутати, а на 5 март е посетила прием, устроен от премиера Борис Джонсън в резиденцията му на "Даунинг стрийт" 10 по повод Международния ден на жената. В събота тя се е срещала с гласоподаватели в избирателния си район в Източна Англия. През уикенда развила симптоми, типични за болестта, предизвикана от коронавируса.
По данни на "Таймс" е задействана обичайната процедура за установяване на самоличността на всички, с които Дорис е контактувала. Не се съобщава дали сред тези лица е и премиерът Джонсън и дали той е бил изследван за коронавирус.
Командващият полските въоръжени сили генерал Ярослав Мика също е дал положителна проба за коронавирус, след като се завърнал от военна конференция в Германия, съобщи днес полското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

На 6 март Мика участвал в конференция за стратегическите комуникации във Висбаден, включваща учение на американската армия под названието "Защитник-Европа 20", заяви говорител на полските въоръжени сили.
Вчера американската армия съобщи, че началникът на сухопътните сили на САЩ в Европа ген.-лейтенант Кристофър Каволи и няколко души от неговия щаб може да са били изложени на контакт с коронавируса по време на участие в конференция.
Според пресслужбата на сухопътните войски на САЩ в Европа Каволи също е присъствал на конференция в рамките на ученията "Защитник-Европа 20", която също се е състояла във Висбаден на 6 март.
Сухопътните сили на САЩ в Европа отказаха да потвърдят дали двамата офицери са били на една и съща конференция.
Говорителят на полските въоръжени сили заяви, че заболяването на ген. Мика не се е отразило по никакъв начин на полската армия.
Преди дни положителна проба за корона вирус даде и висш банкер от Шведсата национална банка.
Междувременно първи случай на заразяване с коронавирус е установен в Турция, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Съобщението бе направено от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа.
Заразеният е турски гражданин. Състоянието му се оценява като стабилно и той е поставен под карантина.
Броят на заразените с коронавирус във Франция достигна близо 1800 души, съобщиха снощи френските власти, цитирани от ТАСС.
Новите случаи за изминалото денонощие са 372. Сред болните 86 са в тежко състояние, а 33 са починалите, повечето от които са страдали от хронични заболявания. В страната като цяло са регистрирани девет главни огнища на разпространение на инфекцията.
Страните от ЕС вече са отделили над 100 млн. евро за изследвания за борба с коронавируса. Това съобщи президентът Еманюел Макрон след видеоконферентния разговор с европейските лидери вчера.
Базиликата и площад "Свети Петър" във Ватикана са затворени за туристи и групови посещения до 3 април, за да се избегне разпространението на коронавируса, съобщи в комюнике Светият престол, цитиран от Франс прес.
Въвеждането на мярката означава, че вярващите и туристите няма да могат да се съберат днес на площада за обичайната обща аудиенция на папа Франциск в сряда, която се очаква да бъде предавана чрез видео.
Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия вече нарасна с 61 до общо 382, като четирима заразени са починали, съобщиха днес нидерландските здравни власти, цитирани от Ройтерс.
В Швейцария броят на потвърдените случаи се увеличи със 164 и вчера достигна 476, съобщи федералната служба по здравеопазване, цитирана от ДПА.
В италианскоезичния кантон Тичино, който граничи с италианския район Ломбардия - огнище на коронавируса в Италия, досега са установени над 90 случаи на болестта.
80-годишна жена почина в Тичино, с което броят на смъртните случаи в Швейцария вече е три.
За да предотвратят зарази сред най-уязвимите групи, властите в Тичино забраниха свиждания в болници и домове за стари хора.
Дания ще преустанови въздушните връзки с най-засегнатите от коронавируса региони и вчера препоръча в пиковите часове да се избягва общественият транспорт, предаде Франс прес.
"Забраната (на директните полети) влиза в сила в полунощ на 11 март 2020 г. и за момента засяга Иран, региони на Китай, Южна Корея, Австрия и Италия", написа министерството на транспорта в изявление, в момент, когато 158 души в Дания са заразени.
Валидна за срок от 14 дни, тази забрана може да претърпи промени.
На пресконференция министър-председателката Мете Фредериксен заяви, че датското правителство приканва датчаните да не ползват обществен транспорт и да не стоят близко един до друг в превозните средства.
Студенти и пенсионирани служители са мобилизирани, за да се осигури функционирането на системата на здравеопазването.
Миналия петък Дания препоръча отлагане или отмяна на масови прояви с 1000 или повече присъстващи в цялата страна. Датчаните бяха призовани също така да не се ръкуват.
В континентален Китай е съобщено за 24 нови случая на коронавируса през изминалото денонощие спрямо 19 предишния ден, информираха световните агенции.
Така потвърдените случаи в континенталната част на страната стават общо 80 778, а починалите - 3158 души, 22-ма от които за последния ден.
В столицата Пекин е съобщено за шестима нови заразени, включително хора, пристигнали от Италия и САЩ.
Всички нови смъртни случаи са в провинция Хубей, която е центърът на епидемията.
Членовете на Китайската комунистическа партия (ККП) са дарили около 7,68 млрд. юана (над 1,1 млрд. долара) за финансиране на мерките за борба с разпространението на болестта, съобщи днес Централната телевизия.
Към общонационалната акция са се присъединили 74,36 милиона души и се очаква броят им да продължи да нараства, посочва медията.
Според официалната статистика в ККП членуват над 90,6 милиона души.
Разходите на държавния бюджет за борба с коронавируса вече са превишили 110 млрд. юана (почти 16 млрд.долара).

Новините от днес и със задна дата