понеделник, 16 март 2020 г.

9-годишно британче, пристигнало у нас, е с положителна проба за Covid-19


9-годишно дете от Великобритания, което е пристигнало у нас, е дало положителна проба за коронавирус. Това е 52-ият случай на заразата в България, съобщи на редовния си брифинг шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Детето е с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека.
По думите на Мутафчийски, лелята на детето е болна от коронавирус, а чичо му, който също е пристигнал в България, е контактувал с нея. Шефът на ВМА призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.
"Ето още един пример за върховна безотговорност. А това е и големият проблем на турситическите ни фирми - в стремежа си да запазят бизнеса си, приемат хора, които са безотговорни", категоричен бе проф. Мутафийски.
Той посочи още, че в "Пирогов" е приета пациентка, която е гражданка на Северна Македония, която е била в домашна карантина, положението ѝ не е тежко, но заради паника се е наложило приемането ѝ за болнично лечение.
Според проф. Мутафчийски се забелязва отчетлива тенденция за съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават.

"Не мога да не изкажа благодарността си към всички български граждани, които са разбрали сериозността на положението и правят необходимото. Щом се забележи тази мобилизация, тогава не е нужно да пренатягаме мерките. Не мога да спестя и благодарността към обществото и за ръкоплясканията за нашите медици, които се грижат за болните от коронавирус и за здравето на българите", каза още шефът на ВМА.

Новините от днес и със задна дата