сряда, 4 март 2020 г.

Окончателно: 4 г. затвор за Кирил Принца, който застреля готвача си


Резултат с изображение за „кирил принца несебър“
Върховният касационен съд остави в сила 4-годишната ефективна присъда на собственика на ресторант в Несебър Кирил Христов-Принца, който застреля готвача Никола Колев в заведението си.

Убийството стана 17 април 2016 г. в градината на известния хотел-ресторант "Принц Кирил" в Стария Несебър. Тогава 61-годишният собственик уби със законния си пистолет "Зиг Зауер" 63-годишния Никола Колев.
Първоначално бизнесменът трелял безразборно по предмети в двора на заведението и вътре в обекта. Малко по-късно, около 21,50 ч., когато готвачът се качил в джипа на столичен бизнесмен с хотели по морето, Принца се приближил към колата и отново произвел изстрел. Куршумът влязъл отдясно в гърдите на Колев, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл странично. Смъртта му е настъпила мигновено. Възстановка на събитията показа, че Принца е произвел изстрела, докато затварял с лявата ръка, в която държал пистолета, предната дясна врата на автомобила.

Заради това хотелиерът бе обвинен в умишлено убийство.
Такова беше и първоначалното обвинение срещу него, което по-късно беше променено в много по-леко - за причиняване на смърт по непредпазливост. Районната прокуратура в Несебър обаче се възпротиви и Апелативната прокуратура се произнесе в полза на по-тежкото обвинение.
През юни 2018 г. Окръжният съд в Бургас наложи наказание от 7 години затвор на Кирил Христов.
Пет месеца по-късно апелативните магистрати преквалифицираха деянието от умишлено в извършено по непредпазливост и намалиха наказанието от 7 на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален общ режим. Принца е осъден да заплати общо 400 000 лева обезщетение на вдовицата и двете деца на застреляния готвач.
Решението е окончателно.

Новините от днес и със задна дата