петък, 20 март 2020 г.

627 починаха за ден в Италия. Ломбардия вика армията на помощ / обновена

Резултат с изображение за „korona virus“
Броят на смъртните случаи от епидемията от коронавирус в италианската провинция Ломбардия, най-силно засегнатата в страната, е нараснал с около 380 за ден, до 2250, предаде Ройтерс, като се позова на анонимен източник.
Допълнение:

По последна информация 627 са починалите за ден в Италия. Ломбардия вика армията на помощ / обновена

Ако информацията се потвърди, това ще бъде най-голямото увеличение за един ден от началото на епидемията преди месец.


Според същия източник броят на новорегистрираните случаи на КОВИД-19 в Ломбардия е нараснал с около 2380 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията е достигнал 22 264 души.
Армията ще следи за спазване на карантината в Ломбария
Управителят на италианската област Ломбардия заяви в петък, че правителството се е съгласило да разположи армията в региона си, за да наложи строгото прилагане на карантината срещу епидемията от коронавирус, която продължава да се разраства с бързи темпове.
"Молбата за използване на армията беше приета... и 114 войници ще бъдат разположение в цялата Ломбардия ... все още е твърде малко като бройка, но е нещо положително", каза на пресконференция Атилио Фонтана.
Ломбардия също така поиска от правителството да затегне допълнително вече съществуващите ограничения, които включват затварянето на всички несъществени търговски дейности и забрана за публични събирания.
Без да посочва конкретни цифри Фонтана добави, че заразяването продължава да се разпространява в Ломбардия - италианският регион, регистрирал досега най-голям брой на заразени и смъртни случаи в Италия.
"За съжаление не наблюдаваме промяна в тенденцията в числата, които се увеличават", каза той.
Коронавирусът е проникнал в Италия в края на януари
Италиански молекулярни биолози са на мнение, че първите случаи на зараза с новия коронавирус в Италия са се случили още в края на януари, съобщи ТАСС.
"Събраните от нас данни показват, че вирусът SARS-CoV-2 е проникнал на територията на Северна Италия в периода между втората половина на януари и началото на февруари 2020 г., доста преди да бъдат предприети каквито и да е мерки за възпиране на разпространението му. Не може да се изключи още, че вирусът е проникнал в Италия едновременно по няколко маршрута", пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.
Молекулярни биолози от университета в Милано и лекари от болница "Луиджи Сако" са стигнали до тези изводи, след като са дешифрирали генома на образци от вируса от телата на първите три жертви на COVID-19 в Ломбардия и са ги сравнили включително и с други образци на коронавируса от различни региони на Европа.
Те установили също, че всички италиански образци на коронавируса са много близки един с друг и приличат на щамовете на коронавируса, изолирани от телата на първите жертви на COVID-19 в Германия в края на януари.
Ако ЕС изостави Италия, тя няма да се изправи на крака
Министърът на икономика и финансите на Франция Брюно Льо Мер предупреди днес, че ако ЕС изостави Италия, тя няма да се изправи на крака и призова страните членки да действат съвместно, за да се справят с кризата с коронавируса, предаде Франс прес.
Ако всеки се грижи само за себе си, ако изоставим някои страни, ако кажем на Италия например да се оправя сама, Европа няма да се изправи на крака, заяви министърът по "Шен енфо". Ако не успеем да действаме заедно, европейският политически проект ще бъде победен от тази криза, добави той, призовавайки ЕС да последва примера на Европейската централна банка (ЕЦБ), която в сряда обяви извънреден план за 750 милиарда евро.
Виждаме, че солидарността в еврозоната се възстановява, че разликите между лихвите намаляват, коментира Льо Мер. На прав път сме и трябва да продължим и в дълогосрочен план да показваме тази европейска солидарност, за да може Европа да излезе по-силна от тази криза, заяви той, без да уточнява мерките, които страните членки трябва да предприемат.
В интервю за в. "Файненшъл таймс", публикувано днес, премиерът на Италия Джузепе Конте беше още по-категоричен. Той поиска ЕС да използва цялата мощ на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) на еврозоната срещу кризата с коронвируса, която няма аналог.
Пътят, който трябва да се следва е да се отворят всички кредитни линии на ЕСМ за всички страни членки, за да им се помогне да се борят срещу последствията от Ковид-19 прие условие че всяка страна действа прозрачно и се отчита как е използвала предоставените ресурси, заяви Конте.
ЕСМ беше създаден през 2012 година по време на дълговата криза в еврозоната.Той предоставя кредити на затруднените страни, а в замяна на това страните - какъвто беше случаят с Гърция - трябва да приложат реформи, припомня АФП

Новините от днес и със задна дата