събота, 28 март 2020 г.

Влизаме в "същинската фаза на епидемията" и щабът ще отчита само в 17.00 часа


Националният оперативен щаб от днес започва да провежда брифингите си в сградата на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.
Вместо на досегашните два брифинга дневно, Щабът ще информира медиите за най-актуалната информация за ситуацията с коронавируса веднъж на ден, в 17.00 часа, в МС.
До днес включително, щабът предоставяше информация и отговаряше на въпроси на журналисти и в 08.00 часа.
Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията.

Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места, като същевременно се гарантира предоставянето на всички медии на своевременна информация.
По последна към момента информация броят на вирусоносителите в страната прескочи 300 (313), като 37 са новите случаи за денонощието. В София пък броят на заразените достигна 200, за денонощието 11 новите случая.
В събота, 28 март, на последния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб, неговият ръководител ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за 4-и починал от COVID-19 пациент у нас - мъж, който е бил в тежко състояние в "Пирогов".
Мъжът, който е работил на лифта в Банско е издъхнал в болницата в Благоевград, където е бил настанен. Това е вторa жертва на COVID-19 за деня и пета у нас от началото на епидемията.
Заразеният е бил доведен в тежко състояние от болницата в Разлог.
Интубиран е в реанимация, където в момента са и майката, и дъщерята от разложко село. Те бяха преместени от инфекциозно отделение на МБАЛ в реанимацията вчера следобед, след влошаване на състоянието им, съобщава сайта "Струма".

От фирмата-концесионер заявиха, че починалият е от Банско, но няма нищо общо с лифта.
Oт Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград /МБАЛ - Благоевград/ потвърдиха пред БТА, че 55-годишен мъж е починал тази сутрин. Директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев заяви, че по първоначална информация мъжът е настанен в болницата преди ден в тежко състояние, с дихателна недостатъчност.
Включен е на апаратно дишане, но тази сутрин е починал. Мъжът е дал положителна проба на бързия тест за коронавирус, като е изпратен материал за изследване в столицата, каза още д-р Митев.
Резултатите от втория тест все още не са излезли. В момента от Регионалната здравна инспекция събират информация за починалия, каза за БТА директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов. В реанимация на Благоевградската болница в мометна от коронавирус се лекуват майка и дъщеря. Днес по-рано почина жена на 64 г., която е била на лечение в "Пирогов".

По последните данни на кризисния щаб, заразените у нас са вече 313, като само в София случаите са 200. Според ген. Венцислав Мутафчийски, който е началик на щаба, пикът на епидемията у нас ще бъде в средата на април, когато страната ще влезе в "ненормален начин на живот".
За последното денонощие новите заразени са 37 души, сред които има и деца. Те не са хоспитализирани, поясни Мутафчийски, защото симптомите им не го налагат.

Новините от днес и със задна дата