неделя, 8 март 2020 г.

140 са контактните хора с пациентите с коронавирус в Габрово, в Плевен броят им не е установен


"Голям е броят на контактните лица, които се изследват, в случаите с Габрово и Плевен. За Габрово са 140 лица, в Плевен няма окончателен брой". Това заяви на брифинг началникът на Военномедицинската академия ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той обясни, че въпреки липсата на симптоми, масово се изследват екипите в болничните заведения, където има пациенти с коронавирус - т.е. в Плевен и Габрово.
Четиринайсет проби от ВМА са отрицателни, останалите лаборатории все още работят. До утре ще има данни от Националната референтна лаборатория.
По-рано днес бе съобщено, че положителните проби, които са доказани за наличието на коронавирус у нас, са четири - две в Плевен и две - в Габрово.
В Плевен и в Габрово затварят училищата и детските градини. Забраняват се и публичните прояви.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е в Плевен.  Двама са пациентите с Covid-19 - двама мъже на 27 години и на 61 години. Отделенията в болницата са затворени за нови пациенти, тъй като са поставени под 14-дневна карантина.
Двамата заразени мъже са в добро състояние, нямат оплаквания, клинично здрави са. Дойдохме, за да осигурим най-необходимите предпазни средства - маски, облекла, заяви здравният министър.

"Моята работа е да направя така, че здравната система да издържи. Финансовият ресурс ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването и здравната ситема като цяло. Ще направим всичко възможно, за да се справим със ситуацията. Днес подписах 2 заповеди, които засягат цялата страна. Освен това е въведен карантинен режим на Универитетската болница в Плевен - спират се планови операции, консултации, прием, ограничаваме достъпа на хора до болницата, няма да има и свиждания", каза още Кирил Ананиев.
Министърът призова хората към сериозна хигиена, да се обръща особено внимание на децата. При притеснения - да се консултираме с личния лекар.
"Важно е, че от една страна държавата иска да направи всичко възможно да ограничи разпространението на коронавируса. Хората обаче също трябва да разберем, че това е за нас, за нашите деца, за обществото като цяло", призова министърът.
Има готовност да се разкрият още 600 легла. Има готовност за командироване на медицински специалисти.
"Грипната ваканция ще се удължи, учебните занятия в университтета ще бъдат прекратени. Има работници от Италия. Около 200 души чуждестранни работници - те се наблюдават - дори при грипно заболяване ще бъдат изследвани при необходимост. Публичните масови събрания е редно да бъдат отложени. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват лична хигиена", каза и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
В Плевен няма паника сред хората, въпреки новината за двамата пациенти с коронавирус в града. В аптеките обаче ефектът от новината се вижда. Почти навсякъде маските и дезинфектантите са изчерпани. Потокът от клиенти не е спрял през целия ден, предаде БНТ.
Следобед улиците в града опустяха, но вероятно не толкова заради вируса, колкото заради поройния дъжд. В магазините твърдяха, че презапасяване няма.
"Хората се шегуват, майтапят се, но няма тенденция към пре-презапасяване. Пазаруват си нормално, както всеки ден", каза продавачката Таня Стоева, магазинер:
Сутринта обаче почти нямаше хора с маски по улиците. Само хората, които са в по-рискови групи, са взели необходимите мерки.
И от областния, и от общинския оперативен щаб призоваха към гражданска отговорност и лично спазване на препоръките, но увериха, че място за паника няма.

Новините от днес и със задна дата