събота, 14 март 2020 г.

10 от заразените у нас се чувстват напълно здрави, страхът от наказания върна беглец с вирус


Няма установени нови случаи на заразени с коронавирус у нас през нощта, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Така заразените в България остават 31. Десет от тях нямат никакви симптоми. Само един е в тежко състояние. Мъжът на починалата в "Пирогов" пациентка остава на командно дишане.

Новорегистрираните 8 случая вчера са на пациенти между 24 и 80 години. Сред тях е мъж, приет в Плевен. Това е трети случай в града, но тези пациенти нямат нищо общо помежду си.
Най-възрастната пациентка от изминалото денонощие е настанена в "Пирогов" , преместена от болница "Св. Наум". Там е направена дезинфекция, има полиция, всички, които са контактували с пациентката са под карантина. Жената е имала признаци на болест, различна от тази, за която е приета.
Само трима са хоспитализирани, други трима са с много леки или без симптоми и са по домовете си.
Четирима шофьори в Сливница са задържани за нарушаване на карантината и са отведени по домовете им. Имало и пациент, който е изчезнал, но след обявените мерки сам се е върнал в болницата, каза проф. Мутафчийски. Парламентът завиши санкциите в Наказателния кодекс за неспазване на мерки при епидемия, като сега нарушаване на карантината може да доведе до 5 г. затвор и 50 хил. лв. глоба.
Във ВМА има шестима заразени с коронавирус. Това са хора над 50 години. Повечето са били на ски. Всички са с температура, но не по-висока от 38 градуса и силно зачервено гърло. Само една жена е с пневмония. Други органи и системи на тези пациенти не са засегнати. Наблюдават се промени в кръвните изследвания.

145 000 са заразени в света. 5436 са починали, възстановили са се 72 000 пациенти. Китай отбелязва най-нисък ръст - само 11 нови заразени. Италия регистрира 2547 нови случая. Починали са 1266 от началото на епидемията, 250 в последното денонощие. В Иран вече има 11 360 болни.
МВнР издаде предупреждения за пътувания в 13 държави. Най-високото ниво е за Иран. От министерството призовават да не се пътува в чужбина, дори в държави, които са слабо заразени. Това да става само при крайна необходимост. Призив има и към българите в чужбина - да преосмислят свое връщане в страната, дори за Великден.

Новините от днес и със задна дата